Ungdoms-VM eller Youth Sailing Worlds är den största och mest prestigefyllda tävlingen inom internationell juniorsegling. Tävlingen samlar de bästa juniorseglarna i världen och över 60 nationer deltar. Många av ikonerna inom internationell segling har stått på prispallen i Ungdoms-VM som exempelvis fyrfaldige OS-guldmedajören engelsmannen Ben Ainsley som vann tävlingen 1995 och den Nya Zealändske Americas Cup skepparen Russel Coutts som vann 1981.
Svenska juniorer har genom åren nått stora framgångar och senast i raden av medaljörer är Julia Carlsson med ett guld i Laser Radial 2012, Hjuviks BK. 2013 tog Ida Svensson och Rasmus Rosengren, KSSS ett silver i 29er open och 2019 tog Martina Carlsson och Amanda Ljunggren, LESS/Marstrands SS brons i 29er tjej.
Ungdoms-VM genomfördes för första gången i Ängelholm 1971 på initiativ av den nu bortgångne seglingsentusiasten Bengt Juhlin, som under många år var aktiv inom internationell segling. Mats Berglund och Per Larsson stod då högst på pallen i 420. Varje år delas Bengt Julin Trophy ut till den seglare som utmärkt sig mest sportmannamässigt.
Här hittar du Youth Sailing Worlds webbplats.
Youth Sailing World 2025 seglas den 12-20 december. Plats Vilamoura, Portugal. Är du född 2007 eller senare kan du vara med och tävla om en plats i det svenska laget.
2025 avser Sverige att delta i följande klasser:
För att delta på UVM ska seglaren vara över 12 år och under 19 år den 31 december det året tävlingen avgörs.
Förutsättningen för ett svenskt deltagande i en klass är att det finns besättningar som har goda möjligheter att göra en bra prestation under mästerskapet. Om seglaren inte visat prov på att den kan prestera i nivå med nedan på ett internationellt mästerskap förbehåller sig Seglarförbundet rätten att inte skicka i den klassen.
iQFOil kille, topp 20 nationer
29er tjej topp, 25 nationer (öppen klass)
29er kille/mixed topp, 25 nationer (öppen klass)
ILCA6 tjej topp, 20 nationer
ILCA6 kille topp, 30 nationer
Seglaren ska även delta på de aktiviteter som anordnas inför UVM och förbereda sig på bästa sätt.
iQFOiL
TBD
29er
TBD
ILCA
TBD
Nedanstående poängsystem tillämpas för uttagningen till UVM:
Deltagande delfinansieras av seglarna med ett belopp om 15.000kr. Seglarförbundet står för kostnaderna i form av resa, anmälan, coaching/ledarskap, teamkläder och träningsläger inför regattan. Vi uppmuntrar seglarna att söka lokala sponsorer och involvera klubben för att hjälpa till med finansieringen så inte allt hamnar på föräldrarna.
Skulle det vara så att det finns individer som har speciella ekonomiska förutsättningar ser Seglarförbundet till att hjälpa dem på ett sätt utanför det som står ovan.
Kvalificerade deltagare blir kontaktade av representant från Seglarförbundet efter avslutat kval för diskussion om upplägg inför UVM.
Seglarförbundet kommer anordna läger inför UVM för att vässa formen, lära känna varandra samt diskutera målsättningar och det praktiska. Förhoppningen är att göra det tillsammans med våra nordiska grannländer.
Årets UVM kommer ske i samarbete med våra nordiska grannländer med gemensamma samlingar och coaching på vattnet.