Hållbar verksamhet

Sidor: Moderna föreningen (hem) - Utbildning, kompetens och ledarskap - Tillgänglighet och jämställdhet - Medlemskap som engagerar - Hållbar verksamhet - Träning och tävling


Klubbhuset, uppställningsplatsen, ramper, bryggor och vattnet vi seglar på är vår arena, vår idrottsplats. Det är en förutsättning för att vi ska kunna bedriva en hållbar verksamhet. 

Arbetsmaterial: Hållbar verksamhet - i dokumentbanken för nedladdning

 

1. Har en avfallshanteringsplan 

2. Har en funktionär/kommitté som arbetar aktivt med miljöfrågor 

3. Har och arbetar efter en miljöpolicy

4. Har en upparbetad relation med kommunen och länsstyrelsen och är insatt i pågående anläggnings- och miljöprojekt inom idrotten och kommunen

5. Källsorterar allt genererat avfall och har en återvinningsstation eller rutiner för återvinning

6. Arbetar för att skapa medvetenhet kring miljöfrågor rörande klubbens verksamhet

7.Följer Seglarförbundets checklistor för hållbara arrangemang och hållbar segling 

8. Arbetar medvetet med att säkerställa nyttjanderätten av anläggning, mark och vattenområde där klubben är verksam.

9. Har rutiner i klubben för omhändertagande av klubbens anläggning och redskap  

10.Har en energiplan och gör medvetna materialval vid inköp av redskap, byggmaterial och annat till verksamheten

11. Redovisar miljöarbete genom full transparens

12. Zero emmission - klubb 

 


 

Insatser och exempel:

 

     1. Har en avfallshanteringsplan 

En avfallshanteringsplan är något som Länsstyrelsen kräver att varje hamn, liten som stor, har. Planen upprättas med utgångspunkt i den verksamhet som finns i hamnen. Det viktiga är att klubben har gjort en analys av vilket avfall som genereras i hamnen och hur avfallet ska tas om hand. Olika länsstyrelser arbetar på olika sätt och därför är det relevant att undersöka vilka regler som finns. Genom att tydligt informera i klubblokaler hur farligt avfall ska omhändertas underlättas arbetet för alla i klubben. I mindre klubbhamnar kan medlemmarna, genom ordningsregler, själva bestämma om eget ansvar för hantering av vissa sorters avfall från den egna båten, till exempel farligt avfall.

Bra exempel:

     2.

Har en funktionär/kommitté som arbetar aktivt med miljöfrågor
Om det inte finns någon utsedd och det är "allas" ansvar riskerar frågan att falla mellan stolarna. Samtidigt kan det vara tunga frågor att ansvara för ensam. Därför är det bra med en kommitté som kan driva frågorna tillsammans. Kanske finns det någon i klubben som drivs extra mycket av miljöfrågor som kan tänka sig att ta fram en miljöpolicy.

     3. Har och arbetar efter en miljöpolicy 

Genom att upprätta en miljöpolicy blir det enklare för klubbens alla medlemmar att förhålla sig till de regler som sätts upp.

Bra exempel:

     4. Har en upparbetad relation med kommunen och är insatt i pågående anläggnings- och miljöprojekt inom idrotten och kommunen
Olika kommuner har olika lokala miljöregler för sin närmiljö. För klubben kan det finnas flera instanser som är bra att hålla kontakt med, exempelvis Park- och miljöförvaltning, Fritidsförvaltningen (heter lite olika i olika kommuner).
 

     5. Källsorterar allt genererat avfall och har en återvinningsstation eller rutiner för återvinning

Klubbars anläggningar ser olika ut och har olika förutsättningar. Därför är det upp till varje klubb att utarbeta en rutin för att kunna källsortera klubbens och medlemmarnas avfall. Det kan vara alltifrån sorteringskärl i klubbköket, en återvinningsstation på anläggningsområdet eller en rutin att alla medlemmar tar med sig avfallet hem och sorterar bland sina hushållssopor eller kör det till återvinningsstationer. Det avgörande är att klubben har en plan och att den efterlevs. Se exempel på nr1.

     6. Arbetar för att skapa medvetenhet kring miljöfrågor rörande klubbens verksamhet
Det finns många sätt för klubben att arbeta med att medvetengöra sin och båtlivets påverkan på miljön och att inspirera medlemmarna att göra medvetna val. Uppmuntra seglarskolan till att lära barnen hur vi tar hand om vår jord genom att plocka skräp både från hav och från land. Anordna en skräpplockartävling och dra nytta av materialet från förbundet.

Bra exempel:

     7. Följer Seglarförbundets checklistor för hållbara arrangemang och hållbar segling

Checklistorna tar upp enkla punkter att tänka på för både seglaren, tränaren och funktionären.

Bra exempel:

 

     8. Arbetar medvetet med att säkerställa nyttjanderätten av anläggning, mark och vattenområde där klubben är verksam.  

Få klubbar äger marken som nyttjas för klubbhus, sjösättningsslipar, uppställningsplatser, etcetera. Därför är det viktigt att hålla ordning på när det är dags att förhandla om arrendet och arbeta proaktivt för att klubben får bibehålla nyttjanderätten. Glöm inte att visa på all bra verksamhet klubben bedriver, både idrottsligt och socialt.

Bra exempel:

     9. Har rutiner i klubben för omhändertagande av klubbens anläggning och redskap  

Det ska vara enkelt för medlemmarna att ta hand om klubbens material. De flesta situationerna då saker går sönder och slits mer än nödvändigt beror på okunskap eller att det är krångligt. Fundera därför på var och hur saker slits och inför rutiner för hur det ska skötas. Det kan handla om att förlänga slangen på bryggan och ha skurmaterial lättillgängligt eller att arrangera en kort utbildning i hur en båt lastas korrekt på en släpkärra, eller hur man viker ett segel.  

Bra exempel:

  • Checklistor från Sotefjordens SS 606   2krona
  • Skaderapport GKSS
  • Mer inspiration hittar ni under rubriken Tillgänglighet och jämställdhet

     10. Har en energiplan och gör medvetna materialval vid inköp av redskap, byggmaterial och annat till verksamheten
En energigenomgång av anläggningen kan bidra till både en bättre miljö och sparade slantar till klubben. 

Bra exempel:


     11. Redovisar miljöarbete genom full transparens

Genom att visa hur klubben arbetar med miljöfrågor skapas motivation till att följa de regler som sätts upp. Resultatet från avfallssorteringen kan tas fram från kommunens avfallsservice och skapar på så sätt möjligheten att bevaka avfallshanteringen. 

 
     12. Zero emission - klubb

Klubben arbetar aktivt för att minska sin miljöpåverkan inom flera områden. Klubben diskuterar val av bränsle, hur man kan minska bränsleförbrukningen, undviker engångsförpackningar och väljer bra materialval vid inköp av produkter till klubben. Ingen klubb är perfekt men många gör flera bra saker

 


Inspiration & goda exempel

Stöd till energi- och miljöprojekt via RF

Miljösatsning i Lerberget

Hållbar sponsring (från Seglarträffen 2019)