Utbildning, kompetens och ledarskap

Sidor: Moderna föreningen (hem) - Utbildning, kompetens och ledarskap - Tillgänglighet och jämställdhet - Medlemskap som engagerar - Hållbar verksamhet - Träning och tävling


Utbildning är kärnan i kubbens verksamhet, både utbildning av ledare, funktionärer och seglare. För att klubben ska hålla en hög kvalitet och försäkra sig om att aktiva i klubben känner sig trygga i sin roll är det viktigt med bra utbildning och rätt kompetens. Nedan följer nivåanpassade förslag på hur klubben aktivt kan jobba med detta område. Det kan vara utbildning som klubben själv arrangerar, en som tillhandahålls av Seglarförbundet eller SISU eller mentorskap och utbyten mellan individer i klubben eller mellan klubbar. 

Arbetsmaterial i dokumentbanken för nedladdning och/eller utskrift

1. Kännedom om Seglarförbundets och Riksidrottsförbundets värdegrund och strategi samt om allemansrätten 

2. Kunskap om seglingens utbildningstrappa/kalender

3. Grundläggande kunskaper om idrottens rapporterings- och medlemssystem

4. Utbildningsplan för klubbens alla funktioner

5. Erbjuder seglarskola eller liknande alternativ med möjlighet till fortsättning

6. Klubben deltar aktivt i erfarenhetsutbyte mellan klubbarna

7. Arrangerar Certifierad seglarskola

8. Klubben har och ser till att utbilda ledare och funktionärer på blå nivå samt en plan för vidare utbildning och rekrytering.  

 9. Klubben har kunskap om hållbart idrottande

10. Klubben har och ser till att utbilda ledare och funktionärer på röd nivå samt en plan för vidare utbildning och rekrytering.  

11. Har kunskapsöverföring/erfarenhetsutbyte mellan ledare/funktionärer och klubbar - till exempel praktik hos annan klubb eller bjuda in erfarna ledare med önskad kompetens

12. Genomför fortbildning, informationsinhämtning och håller sig uppdaterad

13. Har ett systematiskt tillvägagångssätt för vidareutbildning på svart nivå


Insatser och exempel:

För att klubben ska hålla en hög kvalitet och försäkra sig om att aktiva i klubben känner sig trygga i sin roll är det viktigt med bra utbildning och rätt kompetens. Nedan följer nivåanpassade förslag på hur klubben aktivt kan jobba med utbildning och kompetens i klubben. 

     1. Kännedom om Seglarförbundets och Riksidrottsförbundets värdegrund och strategi samt om allemansrätten 

Seglingens ledarskap grund är instegsutbildningen inom segling. Genom att klubbens medlemmar tar del av den säkerställs att alla tar del av seglingens och idrottens värdegrund och strategiarbete. Strategin ska leda till att fler ska vilja och kunna idrotta i förening, hela livet. Genom att leva vår värdegrund: Glädje och gemenskap, Demokrati och delaktighet, Allas rätt att vara med, Rent spel och Ansvarstagande skapar vi segling tillgänglig för alla. Seglarförbundet och RF-SISU har bra material, guidelines och stöd för att skapa de bästa förutsättningarna för att implementera detta i er klubb.

Bra exempel:

      2. Kunskap om seglingens utbildningssteg/kalender

För att erbjuda en god kvalité på verksamheten är det viktigt med bra kompetens hos ledare och funktionärer. Genom kunskap, rutiner, uppmärksamhet och nyfikenhet kan ledare och funktionärer hålla sig uppdaterade på seglingens utbildningar och kurser. Det skapar goda förutsättningar för en hög utbildningsnivå i klubben.

     3. Grundläggande kunskaper om idrottens rapporterings- och medlemssystem och har aktuella uppgifter i systemet

IdrottOnline är idrottens rapporteringssystem och ligger till grund för de statliga stöd som idrotten och seglingen tar del av. Det är mycket viktigt att rapporterar in den verksamhet som bedrivs i klubbarna för att skapa de bästa förutsättningarna för vår idrott. På IdrottOnlines hemsida finns relevant information hur man kommer i gång:

     4. Utbildningsplan för klubbens alla funktioner

För att säkerställa en bred kompetens i klubben är det av stor vikt att medlemmar erbjuds relevant utbildning. För att underlätta processen rekommenderas klubben att ha en utbildningsansvarig som ser till att samtliga roller i klubben får relevant utbildning. Den utbildningsansvariga ser till att klubbens utbildningsplan följs och uppdateras, samt bevakar att utbildningskostnader prioriteras i budgeten.

  • Utbildningsplan/budget – mall (se Dokumentbanken)
  • Seglarförbundets utbildningar exempelvis:
    • Seglingens ledarskap grund, instruktör/tränare grön

     5. Erbjuder seglarskola eller liknande alternativ med möjlighet till fortsättning

Personer som är nyfikna på vår idrott ska erbjudas kunskap och en introduktion till segling. Ett bra sätt för detta är en fungerande seglarskola. För att skapa tydlighet internt och externt bör seglarskolan ha en kursplan där mål och syfte finns definierat. Har klubben inte möjlighet att ta emot eller skapa en fortsättning för individen bör personen i fråga slussas vidare till en närliggande klubb med dessa möjligheter.

 

     6. Klubben deltar aktivt i erfarenhetsutbyte mellan klubbarna

Alla klubbar har olika styrkor och svagheter. Ett bra sätt att dela med sig och få ny kunskap och inspiration är att nätverka. Exempel på tillfällen som erbjuds är klubbträffar, licensuppdateringar, distriktsträffar, tränarseminarium, kommunträffar, RF-SISU träffar samt Seglarträffen.

Bra exempel:

     7. Arrangerar Certifierad seglarskola

Klubben jobbar i enlighet med kriterier för Certifierad seglarskola.

Bra exempel:

     8. Klubben har och ser till att utbilda ledare och funktionärer på blå nivå samt en plan för vidare utbildning och rekrytering  

För att klubben ska kunna garantera en stark tillväxt kan en ledarförsörjningsplan vara till stor hjälp. Genom att fylla på underifrån skapas en trygg och stabil miljö för befintliga ledare och funktionärer. Klubben bör erbjuda ledare och funktionärer relevanta utbildningar och ge dem möjlighet att delta på funktionärs- och tränarseminarium.

Exempel på ledarförsörjningsplan. Fler förslag på utbildning/fortbildning, även utanför vår egen karta.

 

     9. Genomför interna lärgrupper, fortbildning, informationsinhämtning och håller sig uppdaterad

Klubben är framåt och nyfiken på aktuell information och kunskap inom olika områden. Kunskapen hämtas på seminarium, informationsträffar och ”kunskapsportaler” inom idrotten.

      10. Klubben har kunskap om hållbart idrottande

För att främja ett livslångt och hållbart engagemang inom idrotten behöver vi förståelsen för hur vi kan ta hand om oss själva och stödja varandra. Klubben kan bidra till detta genom att erbjuda utbildning för aktiva, tränare och föräldrar inom områden som fysisk träning, skadeförebyggande åtgärder, hälsa, mental styrka och etik kring dopning. Det är också viktigt att erbjuda en mångfald av träningsmöjligheter med olika redskap och discipliner för att hålla intresset levande och utveckla färdigheter över tid. För att främja en inkluderande miljö är det viktigt att underlätta för äldre ungdomar att börja med en ny sport och att skapa möjligheter för dem att delta i flera olika idrotter samtidigt.

 

     11. Klubben har och ser till att utbilda ledare och funktionärer på röd nivå samt en plan för vidare utbildning och rekrytering 

För att klubben ska kunna garantera en stark tillväxt kan en ledarförsörjningsplan vara till stor hjälp. Genom att fylla på underifrån skapas en trygg och stabil miljö för befintliga ledare och funktionärer. Klubben är aktivt med och arrangerar distriktsträffar för tränare och funktionärer i syfte att utbyta erfarenhet och fortbilda sig.

 

     12. Har kunskapsöverföring/erfarenhetsutbyte mellan ledare/funktionärer och klubbar - till exempel praktik hos annan klubb eller bjuda in erfarna ledare med önskad kompetens

Genom att utbyta erfarenheter och kunskap inom klubben och med andra klubbar skapas möjligheten att lära av varandra och på så sätt utvecklas och bli starkare som enskild klubb. Ta kontakt med närliggande klubbar och/eller distriktet för att lära av varandra. Verka för att anordna lokala utbildningar eller samarbete kring klubbregattor, träningar eller inspirationsföreläsningar.

Exempel: Seglarförbundets återkommande seminarier för tränare, ledare och funktionärer.

 

     13. Har ett systematiskt tillvägagångssätt för vidareutbildning på svart nivå

Genom att bredda sin förståelse av ledarskap och kompetens på en hög nivå skapas bra möjligheter att komma vidare i sin roll, genom exempelvis praktik hos landets bästa tränare eller internationella funktionärsutbyten. 

 

Inspiration & goda exempel