Årets tränare 2022 – Ton Thörn – har under många år gjort stora insatser för utvecklingen av svensk optimistjollesegling. Under 2022 coachade han optimistlaget till ett VM-brons – den första internationella optimist-medaljen till Sverige på 35 år.
Bild: Ton Törn bland sina unga elever under en regatta på Gardasjön Foto: Tristano Vacondio
När Ton började träna unga seglare i KSSS för 15 år sedan var han 21 år och tävlade själv i 470. Då hette några av barnen i svarta gruppen Julia Gross, Vilma Bobeck och Emil Järudd. Idag är de eller har varit framgångsrika landslagsseglare. Men Ton menar att det är svårt att veta vilka som kan bli framtida elitseglare.
– Det syns ganska tydligt vilka som har talang. Men det betyder inte att det går att säga vem som kan gå hela vägen till landslaget. Det krävs så mycket mer. Inte minst viljan att lägga ner allt arbete som måste till. Och det behövs också att föräldrar lägger tid och pengar på barnens satsning.
Det är framför allt två saker som driver Ton. Dels det sociala som betyder att han får följa unga seglare och utvecklas med dem. Och dels själva tävlandet. Som tränare känner Ton samma glädje som sina unga elever när de har framgångar på kappseglingsbanan.
– Numera bor jag i Flensburg i Tyskland så det blir inte så mycket vanlig veckoträning på hamnplan i Saltsjöbaden. Men jag är med på optimistläger och tävlingar, säger Ton som trots att han lagt väldigt mycket tid på tränarsysslan alltid jobbat ideellt.
– Vintersäsongen brukar innebära lågsäsong men min flickvän räknade ut att jag varit hemifrån 40 procent av tiden. Och bara hemma 60 procent. Så visst lägger jag fortfarande mycket tid på att träna och leda optimistseglare.
– Jag ser gärna att man blandar träningen. Vissa färdigheter kräver internationella fält men grundträningen kan göras på hemmaplan. För att komma dit behöver vi erbjuda seriösa alternativ med upplägg som inkluderar båda delarna. Jag tror att Svenska Optimistjolleförbundet och Seglarförbundet behöver skapa en dialog om det här problemet, annars riskerar vi att på kort sikt driva upp kostnaderna och på lång sikt halka efter internationellt, säger Ton.
Ton betonar att det inte bara är kostnaderna och sättet att träna och tävla som har blivit annorlunda. Internationellt har optimistklassen förändrats kraftigt bara under de senaste åren.
– Några unga svenska optimistseglare som vill satsa internationellt har sökt sig till privata team utomlands. Man ingår i ett mindre team tillsammans med andra hårdsatsande unga från olika länder, berättar Ton. De här teamen är ute och reser konstant och det kostar stora pengar för föräldrarna.