Utvecklingslandslaget år 2 - träning, utveckling & kliv mot landslaget

  • 19 dec 2023

image: Utvecklingslandslaget år 2 - träning, utveckling & kliv mot landslaget

Det har gått två år sedan Utvecklingslandslaget startades. Målsättningen var att korta steget till landslaget för lovande juniorer, för eleverna på riksidrottsgymnasium och för andra duktiga seglare. Intresset och engagemanget är stort och några närmar sig landslaget. 

Bild: André Olsson, Utvecklingslandslaget Kitefoil Foto: Daniel Stenholm

Verksamheten drivs framgångsrikt av tränarna Alberte Lindberg och Martin Strandberg som jobbar med cirka 25 entusiastiska och motiverade elitseglare. 

– Det är väldigt positivt att vi numera har ett utvecklingslandslag. Tanken var framför allt att skapa bra träningsmöjligheter på hemmaplan eftersom det är dyrt att ligga utomlands under långa vinterperioder, berättar Martin Strandberg. 

Efter två år har väldigt lite förändrats när det gäller gruppens sammansättning. Nästan alla är kvar från den ursprungliga truppen och få har tillkommit. Ledorden består, det vill säga motivation och ambition att tävla på internationell nivå. 

– Vi försöker ha koll på seglar-Sverige och har bra samarbete med GKSS och KSSS och tror inte att någon kan komma utifrån och gå förbi UVL rätt in i landslaget. Vi tog in brett från början och alla svenska seglare som har motivation och ligger nära landslaget är med i utvecklingslandslaget, säger Alberte. 

Utveckling mot landslaget
Ännu har ingen tagit klivet upp i landslaget, även om några är nära som Hanna Koba (ILCA 6), Johanna Hjertberg (iQFOiL ) och Ludde Lindkvist (ILCA 7). Hanna seglade guldfleet på VM i Haag i augusti och Johanna var nära att få göra det. 

– Det tar tid att nå den högsta nivån. Titta på medelåldern för att ta en medalj på OS. Den ligger runt 28 år, säger Martin. 

 Martin har hand om 6 seglare i de nya OS-klasserna Kitefoil och iQFOiL (Windfoil) och är också tränare på RIG-gymnasiet med foilinriktning i Vellinge. Till OS i Paris är hälften av klasserna foilande men för Martin är det en stor utmaning då det under många år saknats både bredd och elit inom vindsurfing. 

– Mina klasser är ju nya i Sverige. Tidigare hade vi vindsurfare men senast vi deltog i vindsurfing i OS var nog i Sydney för 23 år sedan. Vindsurfing är visserligen foilande nu men det är ingen större skillnad. Den största skillnaden är vikten på seglarna. I Sydney var idealvikten 65–70 kg. Nu är den 95–100 kg, säger Martin. 

 Alberte har ansvar för 18 av seglarna i klasserna i ILCA, 49er, 49er FX och 470 och parallellt coachar hon flera landslagsteam. Hon jobbar individuellt med seglarna både i Skåne där hon har sin bas och det går att träna året runt, men träning sker även utomlands framför allt i samband med regattor.  
- Den sociala relationen mellan seglarna i UVL är viktig då det är de här seglarna som de kommer att spendera mycket tid tillsammans med många år framöver i sin fortsatta satsning, säger hon. 

Sverige har klart med fyra nationsplatser till OS. Kanske kan det bli en i en foilande klass också. När iQFOiL avgörs på världscupen i Hyères i april står fem platser på spel. Där kommer allt krut att läggas på att hjälpa Johanna Hjertberg fram till en nationsplats. Om det sedan innebär svensk deltagande på OS eller inte, avgör Sveriges Olympiska Kommitté i samråd med Seglarförbundet. 

Utvecklingslandslaget december 2023 

ILCA 6: Hanna Koba, Svea Sahlin, Fanny de Susini  

ILCA 7: Ludvig Lindqvist, Rasmus Granzin, Carl Ljunggren  

49erFX: Julia Henriksson/Klara Johansson, Klara Utterström/Ebba Berntsson, Hannah Maurer/Linn Berntsson, Maja Hansson-Mild/Rebecca Flohr  

49er: Marius Westerlind/Olle Aronsson  

470: Hedvig Liljegren/Hugo Liljegren  

iQFOiL: Johanna Hjertberg, Vidar Nyström, Otto Berg Calle Lagerberg  

Kite: André Olsson, Måns Gustafsson, Karolina Larsson  

Faktaruta: 
Uttagning till utvecklingslandslaget 
Kan ske två gånger per år i februari och september. Martin Strandberg och Alberte Lindberg är ansvariga för uttagning. 

Uttagningskriterier för utvecklingslandslaget 
1) Segla OS-klass. 2) Ambition och plan att tävla på internationell elitnivå. 3) Ställa upp och bidra positivt till en träningsgrupp. 4) Fysisk förutsättning att bemästra båten. 

 
Krav till utvecklingslandslagsseglare: 
1) Föra träningsdagbok och -planering. 2) Vara självständig och driva sin egen satsning. 3) Delta och bidra positivt till träningsmiljön. 4) Vara seriöst i sin satsning. 5) Kommunicera och återkoppla på information. 

Vad innebär det att vara med i laget? 
1) Inbjuden till utvecklingslandslagsamlingar. 2) Coaching på utvalda regattor. 3) Sparring/återkoppling till säsongplanering. 4) Feedback på träningsplanering. 5) Möjlighet för mentorskap. 6) Tillgång till klasspecifikt träningsprogram.