När det svenska laget anlände till Buzios i Brasilien för Ungdoms-VM gjorde de det i kraft av något större. Det var ett stort nordiskt lag med Danmark, Finland, Norge och Sverige som gemensamt hade bestämt sig för att hjälpa varandra att nå framgångar på mästerskapet. Resultaten lät inte vänta på sig utan redan tidigt under tävlingen visade seglarna framfötterna.
Ungdoms-VM påminner på många sätt ett OS fast i ett mindre format. Precis som på OS så tillhandahåller arrangören båtarna. Alla seglare från hela världen bor tillsammans på samma hotell så närmare en liten OS by än så kommer man nog inte. Seglare från olika länder bor även ihop vilket underlättar för att knyta band för framtiden.
Under förberedelserna på plats i Brasilien hans det även med lite sight seeing till jesusstatyn i RIo.
- Innan var det lite nervöst men sedan var det bara kul när jag väl lärde känna de jag bodde med, säger Thyra Westbom som delade rum med två tjejer från Nya Zeeland.
Att alla seglare inte kom till Brasilien från ett vintrigt Sverige fick Erik Norlén erfara som delade rum med en Nacra seglare från Tahiti.
- Han var ganska van vid värmen från Tahiti och tyckte nog inte vi behövde ha AC på hela tiden på rummet. Men jag såg till att bestämma över AC kontrollen så han trodde nog det var svensk vinter i rummet, säger Erik och skrattar.
Att vara coach på ett Ungdoms-VM är även det annorlunda mot en vanlig seglingstävling. På varje banområde finns det en stor gemensam coachbåt som alla coacher delar på. Inget land får ha egna coachbåtar. På så sätt ges samma förutsättningar för alla länder.
- Det var så tanken om det nordiska samarbetet började. Är det möjligt att göra coachandet mer kostnadseffektivt och hållbart utan att göra avkall på prestationen och samtidigt få seglarna att knyta nya kontakter säger Robert Strange.
Efter diskussioner mellan de nordiska länderna så bestämde sig Danmark, Finland, Norge och Sverige att göra detta samarbete i år. Varje nordiskt land skickade i år till skillnad mot tidigare år enbart en coach till Ungdoms-VM. På vattnet så var varje coach i stället för enbart coach för sitt land nu i stället nordisk coach och hjälpte alla nordiska båtar på det banområdet.
För att få fyra länder att smälta ihop till ett lag så började arbetet redan innan Ungdoms-VM. En helg i november så samlades seglarna i Falsterbo för ett gemensamt Pre-Camp inför avresan till Ungdoms-VM. Det gav seglarna möjlighet att lära känna varandra och ihop arbeta fram en plan hur de kunde hjälpa och dra nytta av varandra väl på plats i Brasilien. Så förutom att ha gemensamma samlingar så hade varje klass en plan hur de kunde dra nytta av varandra på vattnet.
- Det funkade över förväntan att coacha på det här sättet, berättar Fredrik Lassenius som var Sveriges coach i det nordiska samarbetet.
Fredrik berättar vidare att det var precis som att vara fyra svenska coacher med fyra svenska båtar i varje klass. Det var egentligen ingen skillnad förutom att vi i stället var från olika nordiska länder.
- Det här samarbetet har varit väldigt lyckat och kommer säkert vidareutvecklas till Ungdoms-VM på Gardasjön 2024. Utöver det är en förhoppning att det även kan generera ytterligare samverkan mellan de nordiska länderna kring ungdomsseglingen, avslutar Robert.
Tack vare ett bra samarbete med en väl genomarbetad plan kunde vi ha huvudfokus på de svenska prestationerna. Förutsättningarna var goda, med erfarna svenska seglare som på plats. Fem av sju svenska seglare hade erfarenhet från Ungdoms-VM tidigare. Alla redo för den klassiska starka sjöbrisen i Buzios. Nu var det bara att köra fullt i vinden och vågorna. Men som så många gånger förr. ”Så här brukar det inte vara här” är en ganska klassisk kommentar som uttalats många gånger på olika seglingsplatser. Så det var bara att ställa om mentalt då tävlingen började i lätt frånlandsvind. Men det svenska laget hängde med bra de första dagarna och sedan kom till slut den riktiga Buzios vinden.
Tea Zeeberg och Cornelia Widestam visar framfötterna.
Stark vind utifrån havet och fina stora vågor. Det var förhållanden som passade hela laget då de flesta klättrade i resultatlistan när vinden ökade i styrka. Dock höll det på att sluta riktigt illa för 29er besättningen Tea Zeeberg och Cornelia Widestam. I en länsrundning så blev de påkörda. På något nästan obegripligt sätt så slog den andra båtens skot en knut runt Teas uppsatta hår och drog Tea ur båten och hon släpades sedan under vattnet efter den andra båten. Efter en lång kväll med protestförhandling fick till slut tjejerna gottgörelse efter den minst sagt annorlunda situationen.
- Det gick till slut bra men det var en liten panikkänsla innan jag lyckades komma loss från skotet, säger Tea Zeeberg.
Sista dagen bjöd på den starkaste sjöbrisen under veckan. Erik i ILCA 6 var först ut och visade att han behärskade den starka vinden. En andraplats i den sista och enda seglingen sista dagen förde honom till en femteplats i slutresultatet.
Sedan ökade och ökade sjöbrisen i styrka. Tävlingen som började med lättvind slutade med att alla seglingar sista dagen inte kunde genomföras och tävlingen var därmed avslutad till en dels frustration.
- Jag som var så laddad. Hårdvinden hade passat oss perfekt, sa en klart frustrerad Cornelia när AP över A hissades och seglingarna sista dagen uteblev för 29er tjejerna.
Det blev en sjätteplats totalt för tjejerna och tillsammans med Eriks femteplats är det riktigt starkt att Sverige fick två topplaceringar på detta Ungdoms-VM.
Resultat för samtliga svenskar
5:a Erik Norlén, ILCA 6
6:a Tea Zeeberg/Cornelia Widestam, 29er tjejer
12 Vidar Nyström, IQ Foil
15 Felix Wichert/Aron Wichert, 29er killar/mixed
27 Thyra Westbom, ILCA 6
Nästa års Ungdoms Vm kommer avgöras den 13-20 juli på Gardasjön i Italien. Vilka som får representera Sverige där kommer avgöras under vårens kval. Är du född 2006 eller senare kan du vara med och tävla om en plats i det svenska laget. Håll ett öga på Seglarförbundets sida om Ungdoms VM för att hålla dig uppdaterad, där kommer kvalseglingarna presenteras så snart det är klart.