Äntligen är det dags för tävlingssäsongen 2024 med många spännande arrangemang runt om i seglarsverige. Vi har samlat bra tips och checklistor för arrangörer som vill ta steget för mer hållbar regatta.
Som arrangör kan du göra både stort och smått för att få arrangemanget mer hållbart. Ett bra första steg är att analysera och fundera på vilka områden ni har störst möjlighet att påverka, och börja med sådant som ligger nära till hands. Utse en ansvarig eller grupp och börja skapa engagemang för frågan. I nästa steg kan ni ta ett större grepp, och kanske jobba tillsammans med lokala partners eller investera i ny teknik som kan ge mer effekt och ringar på vattnet även utanför ert specifika arrangemang.
Att jobba med hållbara arrangemang kan ofta skapa mervärden genom ökad effektivitet och lönsamhet, och att det uppfattas mer positivt av omgivningen, deltagare och sponsorer.
- Seglarförbundets Checklista för hållbar regatta (pdf)
- Riksidrottsförbundets tips för Hållbara Idrottsevenemang (länk)
(foto: Håll Sverige Rent)
5 enkla insatser för mer hållbar regatta:
- Ha en tydlig miljöstation där deltagare och besökare kan sortera sitt avfall
- Erbjud kranvatten istället för att sälja vatten på flaska eller i burk
- Återanvänd och låna tävlingsmaterial (tex. tält, staket och funktionärskläder) istället för att köpa nytt
- Uppmuntra deltagare att samåka och ha gemensamma följebåtar
- Ordna trygga och fräscha toaletter som är lättillgängliga för seglarna hela dagen
Hållbarhet kan handla om både miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. I grunden innebär hållbar segling att vi gör saker på ett sätt som kan fortsätta fungera över lång tid, och att vi bidrar till ett samhälle och en värld som också fortsätter fungera. Det kan handla om att stärka jämställdheten på våra regattor, eller att säkerställa ekonomisk stabilitet i arrangemanget - men den största utmaningen för seglingen handlar om att bli bättre för miljön. Vi behöver jobba tillsammans för att exempelvis minska klimatpåverkan från resor och miljöföroreningar från kemikalier och bränslen som hamnar i hav och sjöar. Genom att tänka till inför ert arrangemang bidrar ni till mer hållbar segling, idrott och båtliv.
__________
Denna nyhet är del av en artikelserie under 2024 där Svenska Seglarförbundet lyfter fram olika exempel på hållbarhet under vinjetten #hållbarsegling för att inspirera och sprida kunskap.
Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på denna sida, samt i vår nya Hållbarhetsrapport.