Våra riksidrottsgymnasier, har i decennier haft stor betydelse för framgångarna för svensk elitsegling och fostrat en mängd svenska OS-medaljörer, världsmästare, Americas Cup-seglare och Volvo Ocean Race-deltagare. I år fyller ett av dem, Motala Seglargymnasium 30 år och det vill vi såklart fira!
Josefin - tidigare RIG elev, OS-silvermedaljör på väg mot sitt fjärde OS
Motala Seglargymnasium tog emot sina första elever läsåret 1993-94. En av många som gått på Motala är Josefin Olsson som sedan haft en lång och framgångsrik elitkarriär som gett henne ett OS-silver och flera VM- och EM-medaljer.
– Jag gick fyra år på Motala Seglargymnasium. Det var helt fantastiskt. Jag fick verkligen utvecklas som seglare och kunde gå vidare till en elitkarriär inom min idrott, vilket aldrig hade varit möjligt annars, säger Josefin och fortsätter:
– Det bästa med att gå i Motala var att jag var omgiven av likasinnade idrottare som ville samma sak som jag. Vi hade tillgång till en jättebra idrottsanläggning och vi hade bra tränare, både på fysen och seglingen. Det gav oss möjligheten att utvecklas och bli så bra seglare som möjligt.
Många OS-seglare "skolade" på våra Riksidrottsgymnasier
Förutom Josefin har många andra framgångsrika svenska seglare gått på RIG, som exempelvis: OS-, EM- och VM-medaljörerna Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, världsmästarna Vilma Bobeck och Rebecca Netzler, OS-medaljören Rasmus Myrgren och många fler. Inte mindre än sju av nio svenska OS-seglare i Tokyo 2020 har skolats på ett Riksidrottsgymnasium.
Närhet till vatten, skola och träning viktig framgångsfaktor för RIG
För att få till fys- och seglingsträning tillsammans med skola är närhet och lättillgänglighet viktig för våra RIG. Motala som ort har mycket fina förutsättningar att bedriva högkvalitativ seglingsträning. Med Vättern som arena erbjuds både insjöförhållanden och havssjö. Närheten mellan skolan och träningsanläggningen gör vardagen enkel för eleverna.
Motivation och vilja grundkrav för blivnade RIG-elever
Seglargymnasierna är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet, Svenska Seglarförbundet och kommunerna. Grundkravet för att bli antagen till ett seglargymnasium är att de blivande eleverna har motivationen och viljan att träna hårt för att utvecklas till en elitseglare. Träningsbakgrund, resultat, utvecklingskurva, samarbetsförmåga, studieresultat men även fysiska förutsättningar är saker som vägs in.
Förutsättningarna för en elitsatsning i segling och att samtidigt lyckas i sina studier är de bästa tänkbara, då eleverna dagligen umgås i en miljö med ambitiösa killar och tjejer från hela landet som sporrar och utvecklar varandra. På ett RIG har de alla möjligheter att nå toppresultat, både inom segling och i studierna.
Läs mer: https://www.svensksegling.se/aktiva-och-klubbar/barn-och-ungdom/segling-och-studier/