Sveriges Olympiska Kommitté startar Topp och Talang Tränare. Utvalda tränare ska få del av ett långsiktigt utvecklingsprogram med individuellt skräddarsytt och behovsanpassat stöd. Av 23 utvalda tränare är två från seglingen; Alberte Holm Lindberg och Victor Bergström.
Alberte är idag ansvarig för Sveriges utvecklingslandslag i segling. Hon har tränat flera av Sveriges just nu bästa seglare och tillsammans med dem vunnit flera mästerskapsmedaljer.
Victor är framför allt inriktad på tvåmansjolle. Han var coach för Anton Dalberg/Fredrik Bergström som vann OS-silver i 470 i Tokyo och han coachar nu Vilma Bobeck/Rebecca Netzler som vunnit tre VM-medaljer i 49erFX de senaste tre åren.
– Vi vill lyfta tränaryrket i Sverige, tränarnas förutsättningar och villkor behöver förbättras. Tränaren är våra idrottares närmaste person och väldigt betydelsefull för prestationsutveckling både långsiktigt och i vardagen, säger SOK:s sportdirektör Peter Reinebo.
Tränarsatsningen består av två delar: Tränarnas tid med de aktiva behöver utökas - satsningen ska bidra till detta i flera individuella idrotter. Tränarnas kompetens ska stärkas – ett program för individuell utveckling och sammanhang ska skapas med sikte på tränarskap i världstopp.
– Vi försöker utbilda våra seglare att vara så självständiga som möjligt och ta så stort ansvar som möjligt i deras satsningar. För att komma dit så måste vi ha riktigt bra tränare med grundläggande förståelse för vår sport och med förmåga att få seglarna ditåt. När det fungerar så kan de aktiva dra störst nytta av våra tränare som då verkligen kan leverera spetskompetens, säger Magnus Grävare, förbundskapten för seglingslandslaget och fortsätter:
– Alberte och Victor är två tränare som kan bidra i hela denna process och de, likväl som seglarna, arbetar varje dag med att försöka göra det ännu bättre, jaga utveckling och stötta de aktiva. Vi hoppas att deras medverkan i SOK:s tränarsatsning skall göra dem ännu starkare och ge en ny generation seglare möjlighet att ta olympiska medaljer 2028 och 2032.
Den nya satsningen leds av SOK:s projektledare Katarina Vangdal, som även är förbundskapten för svensk golf.
– Utvecklingsprogrammet består av tre ben; individuell utvecklingsplan, mentorskap samt kompetensutveckling. Beroende på vad som jobbas fram i den individuella planen så skräddarsyr vi ett upplägg för respektive tränare, säger Katarina Vangdal.
Utvalda tränare är en blandning av erfarna ”topptränare” och ”talanger”.
– Utgångspunkten är att tränaren är verksam i en olympisk idrott, att tränaren är kopplad till aktiva som befinner sig på en hög nivå, toppar eller talanger. Uttagningen av tränare har gjorts i nära samspel med respektive förbund, säger Katarina Vangdal och fortsätter:
– Typiskt för topptränare är att de alltid vill utveckla både sitt ledarskap och sin specialidrottskomptens. Det finns önskemål om erfarenhetsutbyte mellan idrotter för att bredda sina kunskaper och vidareutveckla sig som tränare.
Inför 2025 planeras satsningen att utökas till 50 tränare.
De 23 tränare som nu tagits ut är: Carl Enocson, alpint, Charlie Laband, alpint, Erica Holmberg, alpint
Mathias Moberg, alpint, Erik Iljans, skicross, Rasmus Jonsson, beachvolley, Johanna Mattsson, brottning, Alexander Lindström, curling, Kristian Lindström, curling, Alexander Wetterhall, cykel, Olof Axelsson, ridsport fälttävlan, Jonnie Eriksson, golf, Helena Andersson Melander, gymnastik, Sally Conway, judo, Ida Ingemarsdotter, längdskidor, Lars Ljung, längdskidor, Andreas Domeij, längdskidor, Alberte Holm Lindberg, segling, Victor Bergström, segling, Carl Jenner, simning, Johannes Lukas, skidskytte, Elisabeth Juudas, skidskytte, Anna Benson, skytte gevär.