Med hjälp av stöd från en lokal stiftelse kunde Stenungsunds SS investera i solpaneler på taket till sina förråd och ta viktiga steg i riktning mot en helt fossilfri verksamhet som är klubbens vision. För att på sikt kunna övergå till eldrivna coachbåtar och följebåtar har en ny infrastruktur för el varit ett nödvändigt steg.
Svenska Seglarförbundet har växlat upp arbetet med hållbarhet senaste året och vi försöker sprida kunskap och goda exempel som gör det möjligt för fler klubbar att ta steget. Denna artikel är en del av artikelserien #hållbarsegling under 2024. I Stenungsund har man tagit ett viktigt steg med hjälp av lokala finansiärer, och här kan du läsa mer om deras resa:
- Tack vare Thordénstiftelsens bidrag stärker vi vår förmåga att driva en tystare, kostnadseffektiv och mer hållbar verksamhet, säger Thord Lyrstrand, ordförande i StSS. Dessa förändringar är viktiga inte bara för oss idag utan säkrar också en renare miljö för kommande generationer av seglare avslutar han.
Klubben är också engagerad i social inkludering, med bland annat parasegling och seglarskolor. Allt hänger ihop i Stenungsunds SS engagemang för en inkluderande klubbmiljö och projektet med solpaneler är kopplat till Svenska Seglarförbundets riktlinjer för att bevara vattnets hälsa och välmående.
Thord berättar att de fått stöd från flera olika lokala sponsorer och stiftelser till att investera i hållbara lösningar på anläggningen. Laddstolpar, elbåtar, solceller, nya bryggor osv. Det har varit avgörande att de har stora arrangemang där klubben syns och där hållbarheten gör tydlig skillnad, såsom Tjörn Runt och Liros Nordic race.
Thord tillträdde som ordförande för tre år sedan och har drivit frågan om hållbarhet mycket. Fler och fler i klubben hakar på och nu har de kommit långt.
- Bara en sån sak som att ta bort den stora containern där de slängde allt skräp i samma hög och istället ordna med sopsortering och ordentlig avfallshantering, säger Thord.
Många möjligheter till bidrag och stöd för hållbara investeringar
Att ställa om till mer hållbara energikällor och byta till miljövänliga lösningar är ett aktuellt område för investeringar och det finns allt fler bidragsgivare och organisationer som vill stötta föreningslivet i olika projekt. Just nu finns det exempelvis möjlighet att söka stöd för energi- & miljöprojekt genom RF-SISUs anläggningsbidrag, och det finns många företag och stiftelser som öppnar dörren för projektansökningar i den kategorin.
Svenska Seglarförbundet vill gärna att fler klubbar tar chansen att göra sina anläggningar och miljöer mer hållbara och hjälper gärna till på vägen dit. För de som funderar på att genomföra projekt och investeringar i klubben är det ett tips att inspireras av andra klubbar och deras erfarenheter, och att prata med ert distrikt eller förbund om vilka möjligheter som finns. Kanske finns det också lokala stiftelser eller satsningar som ni kan haka på så att det blir lättare för klubben att genomföra.
Denna artikel är en del i en artikelserie under 2024 om hållbarhet och olika goda exempel på initiativ i klubbar och verksamhet som bidrar till mer hållbar segling. Det kan handla om både miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Läs mer om hur Svenska Seglarförbundet jobbar med hållbarhet i vår rapport som publicerades i april 2024, och på vår hemsida där vi samlat fler tips om hur vi tillsammans bidrar till mer hållbart båtliv.
Länk till SSF Hållbarhetsrapport 2023
Länk till mer info om Seglarförbundets hållbarhetsarbete