Fler får kontakt med vattnet när JSS investerar i tillgänglighet

  • 20 jun 2024

image: Fler får kontakt med vattnet när JSS investerar i tillgänglighet

En ny funktionsbrygga med en bra personlift är kärnan i ett nytt projekt som Jönköpings Segelsällskap genomför på sin klubbanläggning, med syftet att kunna öppna dörren för ännu fler att komma ut på vattnet.

Klubben vid Vätterns södra strand har jobbat mycket med skolseglingar senaste åren och kommer bland annat ordna prova-på-seglingar för ca 1000 barn under en vecka i augusti i sommar. I den verksamheten har man sett ett stort behov av både personlift och att förenkla steget mellan bryggan och båten. Samtidigt har många av klubbens befintliga medlemmar hög ålder och även där blir det värdefullt när fler äldre kan fortsätta segla på ett säkert sätt.

Per Gemheden är en av initiativtagarna på JSS som varit med och drivit projektet. Han berättar att det handlar mycket om att hjälpa till att få fler människor att kunna komma ut på vattnet, och att klubben kan vara en viktig kraft i samhället och bidra med kunskap om båtliv och vattnet.

- Vi har insett att JSS är ett starkt varumärke och att vi är en resurs i samhället, men samtidigt ser vi att vi också behöver vitaliseras, tänka bredare och locka nya målgrupper, berättar Per.

 

(bild) Skiss av brygga och personlift i SketchUp

 

Det har varit viktigt för projektet med ett gott samarbete med kommunens tekniska kontor, med politiken och med fler lokala organisationer, för att lyckas med något som verkligen kan bli brett och öppna dörren för nya målgrupper. En central aspekt har varit att den nya bryggan och liften ska kunna användas inte bara av klubben, utan även av andra verksamheter och personer, som PRO, sportfiskare och kanotister, samtidigt som JSS ansvarar för bryggan och liften.

- Det kommer bli ett stort lyft för föreningarna, kommunen och för alla som idag inte har tillgång till vattnet. Den närmaste bryggan med anpassning för funktionsnedsättningar är 16 mil bort, så den här insatsen gör verkligen skillnad, säger Per.

 

 

Stöd från Allmänna Arvsfonden och kommunen

Investeringen i funktionsbryggan och personliften görs bland annat med stort stöd från Allmänna Arvsfonden som ger möjlighet att söka bidrag för att just bygga anläggningar som är mer tillgängliga för personer med olika former av funktionsnedsättningar. Att öka tryggheten och möjligheten för fler att få tillgång till vattnet och idrotten är särskilt behjärtansvärda syften, och det finns idag flera möjligheter, från både Arvsfonden och andra håll, för klubbar att söka stöd för liknande investeringar i sina egna klubbmiljöer. Dessutom har JSS beviljats investeringsbidrag från sin kommun som en viktig del av att göra projektet möjligt.

 

Mer hållbar segling genom ökad tillgänglighet

Svenska Seglarförbundets vision är att göra segling tillgänglig för alla, och att skapa anläggningar som kan välkomna personer med funktionsnedsättningar är en viktig del. Genom fantastiska initiativ som detta från Jönköpings SS tar vi steg på vägen, där även fler klubbar kan följa i samma spår och genomföra liknande insatser på egna håll.

SSF stöttar gärna klubbar med tips och råd på vägen i att förverkliga egna projekt och att söka finansiering och samverkan som gör det möjligt. Även det lokala RF-SISU-distriktet kan ofta vara till stor hjälp. Det finns också många klubbar som startat eller redan genomfört projekt som kan vara inspiration för de som vill komma igång.

 

Detta är JSS projekt:

Fast brygga, 54 meter lång och 2,5 meter bred (längs befintlig pir)

Personlift monterad ute på bryggan, med vridbar kran

Sammanfattning: Projektets syfte är att möjliggöra för ungdomar samt äldre med funktionsnedsättning att ta del av båtliv, sport och friluftsliv genom att bygga en fast brygga med funktionsliftar som tillgänglighetsanpassas. Lyftanordningen ska kunna lyfta i och ur personer med funktionsnedsättning så att de kan ta del av verksamheten.

 

Se även nedanstående korta film som berättar om JSS projekt:

____________________________

 

Följ projektet och hitta mer info om byggprocessen via JSS facebook-grupp (länk)

Läs mer om Svenska Seglarförbundets arbete med hållbarhet (både social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet) 

Länk till Allmänna Arvsfonden - där du kan läsa mer om att söka finansiering till byggprojekt i klubben. 

Länk till RF-SISU - där du kan läsa mer om att söka finansiering inom idrotten för att bygga, renovera eller utveckla klubbens anläggning. 

 

__________________________

 

Denna artikel är del av en artikelserie från Svenska Seglarförbundet, med vinjetten #hållbarsegling - där vi vill lyfta fram goda exempel från klubbar, och sprida kunskap om hållbarhet inom både social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Under 2024 satsar vi särskilt på detta, och du kan även läsa mer om statistik och trender i vår hållbarhetsrapport (länk).