Information från styrelsen

  • 28 jun 2024

image: Information från styrelsen

Seglarvänner, På vattnet i Västerås pågår just nu SM i IQ fiol/Formula Foil som en del av SM-veckan sommar. Samtidigt nås vi av den ena efter den andra fantastiska prestationen av svenska seglare värden över.

Northen Light som vann VM för 12:or, Lars Bergqvist och Anders Dalsjö som tog silver i VM för havskappsegling dubbelhanded i Oslo, 470, 49:erFX och ILCA framgångar för vårt utvecklingslandslag under Kieler Woche är några exempel och med det vill vi säga att ingen nämnd och ingen glömd. I samband med detta vill vi också lyfta på hatten för alla som kämpar och njuter av seglingens värld på olika sätt bakom de som syns i rubrikerna.

Kommunikationsstrategi
Styrelsen har tagit emot en redovisning av den kartläggning av våra kommunikationsbehov och de kanaler vi använder och hur det uppfattas. Detta är ju en del av det arbete som styrelsen initierade i vintras för att utveckla vår interna och externa kommunikation. Ett bra underlag finns nu för att ta detta vidare efter sommaren och vi hoppas att vi till Seglarträffen i höst kan presentera lite tankar inför 2025. Samtidigt hoppas vi att ni också hittat vår OS-hemsida - SWE Sailing Team - OS 2024. Den är skapad för att vi alla lättare ska kunna följa OS seglingarna i sommar. Man kan tycka – varför en ny hemsida. Men rapportering från OS är omgärdat med så många kommersiella regler så för att kunna ge bästa service till er alla om OS så är det inte möjligt att använda vår ordinarie hemsida för det ändamålet.

Ansvarsområden
Inom kort kommer ni att hitta hur vi inom styrelsen har fördelat ansvarsområden som vi brukar göra. Det är ett sätt för oss att dels bevaka viktiga frågor, att ge stöd till de som jobbar med aktuell fråga, vara ett bollplank enkelt uttryckt. Nytt för i år är också att vi utsett kontaktmannaskap för distriktseglarförbunden och klassförbunden. Vår förhoppning är att vi härigenom får en bättre dialog med er alla.

Distrikts- och klassförbundsutredningen
Kontaktmannaskapet är en del av det fortsatta arbetet med förbundets struktur som vi informerade om i förra infobrevet. Nu har vi samlat tankarna och vill gärna träffa er och efterhöra era synpunkter på de tankar styrelsen har för till dags datum. Vi inleder nu därför dialogperioden som sträcker sig från nu till slutet av augusti. Jag hoppas att vi hittar fysiska eller digitala tillfällen för att träffas och diskutera utvecklingen av de slutsatser vi hittills dragit. När dialogperioden avslutas kommer vi att jobba in era synpunkter inför de möten ni alla har inbjudits till i slutet på september. Har ni missat inbjudan kontakta Theres@ssf.se.

OS-uttagningar
För seglingens del är uttagningarna till OS avslutade. Vi har ett starkt team som nu förbereder sig inför OS-seglingarna i franska Marseille.  

OS-uttagningarna är en viktig del av förbundets arbete och ansvaret för det är Förbundskaptenens tillsammans med Sportchefen. Självklart får styrelsen fortlöpande information hur det går med våra satsningar.

I april 2023 beslutade de svenska olympiska förbunden att en aktiv ska ha kapacitet att konkurrera om en tolfte plats i sin gren, tidigare var den gränsen en åttonde plats.

SOK och Svenska Seglarförbundet beslutar sedan vilka tävlingar och resultatkrav som gäller för uttagning under kvalificeringsperioden.

Dessa krav är sedan kommunicerade till seglare som beslutat sig för att satsa på att komma med till OS.  

Inför OS uttagningen har tyvärr ingen seglare i ILCA 7 klassen nått upp till de resultatkrav som finns för nominering och uttagning. Seglarförbundet och Förbundsstyrelsen har verkligen hoppats, stöttat och trott på att Emil Bengtsson som var den ILCA 7 seglare som var närmast att lyckas uppnå erforderliga resultatkrav och hyser all respekt för den seriösa satsning som Emil gjort och förstår att det känns tungt att det inte räckte hela vägen fram.

Emil Bengtsson har inte accepterat detta och de krav som den olympiska rörelsen i Sverige satt upp och har nu inlett en process mot SOK och de uttagningskriterier som vi genom demokratiska beslut enats om på SOK´s årsmöte. Styrelsen beklagar denna utveckling som både vi inom Seglarförbundet och i SOK försökt möta med upprepade möten och dialoger. Nu kommer ärendet förmodligen hanteras av CAS, idrottens internationella skiljedomstol. 

Länk till SOK 
Så går OS-uttagningarna till - Sveriges Olympiska Kommitté (sok.se)

World Sailing Annual Meeting
Vår internationella organisation World Sailing (WS) jobbar just nu med flera områden. Dels är man i färd med att lansera en ny regelbok för kappsegling. Vilket man gör varje år efter ett OS. För främst Regelkommittén medför det att hösten kommer innebära arbete med att översätta den nya regelboken.

Ett annat arbete som pågår är att förbereda val av alla förtroendevalda representanter i WS Council, kommittéer och andra rådgivande organ. Från svensk sida har vi idag en bra representation och glädjande är att alla de som vi idag har i WS organisation är villiga att ställa upp en fyra års period till. Nu jobbar styrelsen tillsammans med de övriga nordiska länderna för att vi ska ha ett bra nordiskt förslag på kandidater så att vi fortsatt kan ha en bra röst inom WS.   

Avslutning
Avslutningsvis vill jag och hela styrelsen med detta filmtips, önska er en riktigt härlig sommar med mycket segling och båtliv runt våra kuster och sjöar. Och självklart önskar vi lycka till under sommarens kappseglingar. Som vanligt, har ni frågor eller inspel är ni närsomhelst välkomna att höra av er till ssf@ssf.se eller direkt till olof.granander@ssf.se.

Olof Granander
Ordförande

Här kan du läsa de andra numren av "Styrelsen informerar"