Gör en miljöinsats på klubben - byt ut gamla tvåtaktsmotorn

  • 10 jul 2024

image: Gör en miljöinsats på klubben - byt ut gamla tvåtaktsmotorn

Visste du att för varje lite bensin du tankar i en gammal tvåtaktsmotor hamnar 3 dl i havet när du kör? Det är utsläpp som blir förödande för djur och natur i våra hav och sjöar. Att byta till en ny motor på klubbens båtar kan därför göra stor skillnad för den lokala miljön. Initiativet "Sluta tanka havet" jobbar med att öka medvetenheten.

Sluta Tanka Havet! Är ett initiativ från Länsstyrelsen Stockholm tillsammans med Havs och Vattenmyndigheten, Båtskroten, Skärgårdsstiftelsen och flera andra organisationer, för att få fler att byta ut sin gamla tvåtaktsmotor. Projektet har funnits i några år, men är värt att lyfta fram igen.

Nyförsäljningen av tvåtaktsmotorer med förgasare är förbjuden sedan 2007, men det finns fortfarande kvar över 150 000 sådana motorer på båtar i Sverige. Det innebär att var fjärde båtmotor är en tvåtaktsmotor med förgasare - och det är troligtvis samma sak inom seglingen.

Svenska Seglarförbundet vill bidra till mer hållbart båtliv och renare hav och sjöar där vi kan segla. Vi vill höja medvetenheten hos våra medlemmar om utsläpp och hur vi kan agera mer miljövänligt på våra klubbar. Ett enkelt och tydligt steg är att hjälpas åt för att skrota alla gamla tvåtaktsmotorer som förorenar våra vatten.

 

 

Sluta Tanka Havet: En Vägledning för Seglarklubbar:

 

Vad händer med bensinen?

  • Den gamla tekniken gör att upp till 30% av bensinen går rakt igenom motorn utan att förbrännas för att sen släppas rakt ut i vattnet.
  • Bensin innehåller giftiga ämnen som PAH (polycykliska aromatiska kolväten), som påverkar organismer negativt.
  • Vid förbränning av bensin i tvåtaktsmotorer bildas även andra miljöförstörande ämnen som kolmonoxid, koldioxid, svaveldioxid, kväveoxider och sotpartiklar.
  • Olja blandas också i bensinen för smörjning, vilket ökar farliga ämnen i utsläppen.

 

Vad kan seglarklubbar göra?

  • Utbilda och medvetandegörande
  • Skrota klubbens gamla tvåtaktsmotorer
  • Hjälp medlemmarna att lämna in sina gamla tvåtaktsmotorer för skrotning.
  • Samarbeta med organisationer som Båtretur för miljömässigt korrekt återvinning.

 

Alternativ

  • När det är dags att byta motor, överväg elmotorer, fyrtaktare eller moderna tvåtaktare som är mer miljövänliga.
  • Om klubben inte kan skrota sina motorer, kan du använda alkylatbensin, som är bättre för miljön. Byt också till biologiskt nedbrytbar tvåtaktsolja.

 

Tillsammans för ett renare hav!

 

För mer information, tips och resurser, besök Sluta Tanka Havets webbplats.

 

______________

Denna artikel är en del i en artikelserie med vinjetten #hållbarsegling som vi genomför under 2024 om hållbarhet, med olika goda exempel på initiativ som bidrar till mer hållbar segling. Det kan handla om både miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Läs mer om hur Svenska Seglarförbundet jobbar med hållbarhet i vår rapport som publicerades i april 2024, och på vår hemsida där vi samlat fler tips om hur vi tillsammans bidrar till mer hållbart båtliv.

Länk till Svenska Seglarförbundets Hållbarhetsrapport