I sommar gör Christina Örtendahl sitt tredje OS. Trots att hon är en av de bästa i världen inom sitt område, får hon sällan några rubriken. För Tina spelar det ingen roll. Inte heller att hon inte får betalt. Hon älskar sitt uppdrag som internationell seglingsdomare.
Bild: Christina Örtendahl Foto: Robert Casselbrant
Vill du också bli OS-domare eller utvecklas som ledare inom seglingen?
Kontakta vår utbildningsansvariga Jenny Axhede utbildning@ssf.se eller läs mer nedan.
Utbildningar kappseglingsfunktionärer
Hur ser ett domaruppdrag på ett OS ut?
– Vi är runt 26-28 domare som dömer på ett OS. Exakt vad vi får för uppgifter vet vi inte i förväg. I värsta fall får vi veta det samma morgon. I Rio 2016 fick jag uppdraget att vara banchef för 470 dam. Men jag var även på andra banor. Däremot fick jag inte döma någon final. När jag kom till Tokyo 2021 visste jag inte heller vad som väntade. Men där fick jag döma samtliga klasser. Och jag dömde samtliga finaler.
Du dömde alltså då Josefin Olsson vann silver i Laser och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström vann silver i 470?
– Det stämmer. Det finns inget jäv när det gäller nationalitet eller klubbtillhörighet. Jag dömde också finnjolle i Rio trots att jag tillhör samma klubb som Max Salminen. Däremot kan en domare inte vara släkt med en aktiv. Eller ha ekonomiska förbindelser.
Hur mycket dömer du i Sverige numera?
– Inte så mycket. Men lite då och då blir det fortfarande. Fast numera när jag har ändrade arbetsförhållanden och inte längre jobbar heltid så blir det fler internationella uppdrag. Senaste vintern var jag i Spanien minst en gång i månaden och dömde.
Hur är det att vara kvinna i en värld där männen dominerar?
– Det stämmer att det inte är lika många kvinnor som män som är internationella domare. Men det kommer fler och fler kvinnor. Internationella Olympiska Kommittén ställer ju krav på jämlikhet. Nu är det lika många kvinnor som män som tävlar på ett OS. Och till nästa OS ska det vara lika många kvinnliga som manliga funktionärer. Vi får se när vi kommer dit bland domarna. Men vi får fler och fler kvinnor som dömer. Och de blir allt yngre. Det är bra.
Som internationell kappseglingsdomare måste du ha en gedigen kappseglingsbakgrund?
– Nej, jag har inte kappseglat så värst mycket. Min familj skaffade visserligen en optimist men då var jag 15 år, så det var ju lite sent. Den var nog mest för mina småsyskon. Men jag hade en kompis när jag var runt 20 år och vi kappseglade lite med hennes familjs kölbåt.
Hur kom det sig att du intresserade dig för kappseglingsregler?
– Min pappa hade en J/24 som han lånade ut till några killar ibland och då följde jag med när de kappseglade. Det var ett jäkla gapande och skrikande vid rundningar och starter. Jag visste inget om regler, så jag frågade killarna vad som gällde. Men dom visste heller inget. Dom bara gapade. Då började jag intressera mig för kappseglingsregler och gick kurser som ledde fram till förbundsdomarkurs 1989. Min drivkraft och mitt intresse låg i att jag ville lära mig reglerna.
Vad fick dig att bara sträva vidare?
– Jag träffade Charlotte Greppe (även hon internationell domare och ledamot i Seglarförbundets regelkommitté) som blev min mentor och förebild. Hon höll en mängd kurser och då gick jag alla kurser en gång till. När min klubb, GKSS, började med matchracing så blev det mycket av den varan för mig. Att döma matchracing är bästa sättet att lära sig regler, tycker jag.
Vad är ditt råd till unga som är nyfikna på domarjobbet?
– Gå kurser, följ med ut i domarbåten och sitt med i förhandlingar. För att sedan ta steget ut och bli internationell domare så krävs givetvis några års erfarenhet. Men det behövs många fler unga som vill bli domare, både i Sverige och internationellt.
För dig ledde alla nationella och internationella uppdrag fram till OS?
– Men jag har aldrig strävat efter att döma prestigetävlingar. Min drivkraft har alltid varit att ha roligt. Men visst är det spännande att vara med på OS.
Men blir det inte lite annorlunda den här gången? Hur bra koll har du på Kite Foil?
– Jag har inte jobbat jättemycket med de nya klasserna. På Kite är vi inte med på banan på samma sätt som i de traditionella klasserna. Men annars är det ingen större skillnad att döma dem.
Gillar du allt det nya med Kite och Foil?
– Jag gillar traditionella båtar. Samtidigt gillar jag också att vår sport utvecklas.
Hur tror du det går för de svenska seglarna på OS?
– Jag tror ingenting. Jag åker dit helt neutral. Och jag ska göra mitt för att det ska bli så rättvisa tävlingar som möjligt.
Följ OS-seglingarna i Marseille via vår nya OS-webb !