Nytt NIU i Stockholm

  • 3 jul 2024

image: Nytt NIU i Stockholm

Till höstterminen 2025 startar Stockholm sin första nationella idrottsutbildning i segling. Det är Idrottsgymnasiet i Nacka som tillsammans med KSSS och i samarbete med Svenska Seglarförbundet startar upp verksamheten som ett komplement till de som av olika anledningar inte är beredda att söka till något av våra Riksidrottsgymnasium i Lerum, Motala och Vellinge.

Idrottsgymnasiet i Nacka erbjuder högskoleförberedande utbildning av hög kvalitet samtidigt som eleverna får träna sin idrott på skoltid. I dagsläget erbjuder man inriktning mot bland annat fotboll, ishockey och tennis. Från hösten 2025 kommer här också att finnas sex platser för unga seglare. Därefter ska man ta in ytterligare sex elever per år i totalt tre år. Med ett regionalt NIU i Stockholm breddar Seglarförbundet sitt erbjudande för ungdomar som vill satsa på segling utan att kompromissa med sina studier. 

– Vi har som vision att göra segling tillgängligt för alla. Med en NIU-utbildning i Stockholm ser vi positivt på att fler seglare får möjligheten till bättre förutsättningar att kombinera idrott och studier. Vi ser det som ett komplement till riksidrottsgymnasiet för de som av olika anledningar inte är beredda att söka dit, säger Robert Strange, Barn- och ungdomsansvarig på Svenska Seglarförbundet.

Seglarutbildningen kommer att skötas av KSSS i samarbete med Svenska Seglarförbundet. KSSS har långvarig erfarenhet av att utbilda ungdomar inom segling och seglarutbildningen kommer att ske på deras anläggning i Saltsjöbaden samt i Idrottsgymnasiet Nackas egna idrottsanläggning, Campushallarna Nacka Strand. 

– Sverige och KSSS har en lång och framgångsrik historia inom internationell segling och vi har nu ett av de starkaste seglingslagen någonsin inför sommarens OS i Paris. Betydelsen av att säkerställa återväxten av nya elitseglare kan inte underskattas. En idrottsutbildning i Nacka kommer att vara en mycket viktig karriärväg för de som vill bo i Stockholmsområdet och satsa på segling i framtiden, säger Stefan Rahm, klubbdirektör för KSSS.

Utbildningen erbjuds av Idrottsgymnasiet Nacka som med sitt fokus på idrott, hälsa och välmående erbjuder elever möjligheten att kombinera kvalitativa studier med sin specialidrott där de tränar på skoltid två gånger i veckan. Skolan startades hösten 2022 och erbjuder studier inom ett flertal idrotter. 

– Vi är väldigt glada att kunna erbjuda NIU segling till våra elever från och med hösten 2025. Det är ett kvitto på att vi etablerat Idrottsgymnasiet Nacka som en skola i framkant när det gäller studier och träning på högsta nivå, säger Anna Ternberg, rektor för Idrottsgymnasiet Nacka.

Idrottsgymnasiet Nacka är en del av Campus Nacka Strand där även Idrottsgrundskolan Nacka, Nacka Strands Gymnasium och Campushallarna Nacka Strand ingår. 

 


För mer information, vänligen kontakta:

Anna Ternberg,                                                                                                                             
Rektor Idrottsgymnasiet Nacka                                                                                              
anna.ternberg@idrottsgymnasietnacka.se                                                                       
070 840 54 92                                                                                                                                

Anders Bengtsson,                                                                                                                             
Träningsansvarig KSSS                                                                                              
anders@ksss.se                                                                       
070 245 62 65  

Robert Strange,                                                                                                                             
Barn- och ungdomsansvarig SSF                                                                                              
robert.strange@ssf.se                                                                       
08 449 04 99