Årets Ungdoms-VM avgjort

  • 22 jul 2024

image: Årets Ungdoms-VM avgjort

Med den fantastiska inramning som Gardasjön gav och den gemenskap som fanns i det nordiska laget var det upplagt för succé i årets Ungdoms-VM. Att vi dessutom fick glädjas åt Finlands två medaljer, brons i iQFOiL tjej och silver för 29er tjejerna var bara grädde på moset. Bästa nation blev inte helt oväntat värdnationen Italien.

Foto: World Sailing

Det är svårt att förklara för någon som inte varit på ett ungdoms-VM vad det innebär, det är så mycket mer än ett VM. Det är en otrolig gemenskap mellan de olika nationerna, både seglare och tränare emellan. De flesta måltiderna intas gemensamt med övriga nationer och på vattnet samsas samtliga coacher i varje klass på en eller ett par båtar. Detta ger utrymme för ett väldigt bra erfarenhetsutbyte och är en av de unika aspekterna för just ungdoms-VM. Att seglarna dessutom, ofta för första gången får klara sig utan support från föräldrar gör att de tvingas ta ett större ansvar och växer som individer.

Det nordiska samarbetet, som i år kördes för andra gången byggde på succén från förra året och underlättades av att alla nordiska länderna bodde på samma ställe. Det smiddes många planer mellan coacherna gällande ett utökat framtida samarbete samtidigt som seglarna hade en naturlig samlingspunkt där inte minst hotellets poolområde var omtyckt i den ofta tryckande värmen. 

William och Henric ger sig själva bra förutsättningar efter att ha tagit starten vid pinnen.

Seglingarna var inte så enkelspåriga som vi ofta har intryck av att de är på Gardasjön och det var inte alltid den beryktade högerkanten var det vinnande valet. Däremot var det otroligt viktigt att man hade ett bra spår med fri vind efter starten då skift och tryck tenderade att vara mycket längre än vi är vana vid hemifrån. Detta gjorde att starten och båtfarten ofta var det som fällde avgörandet på förstakryssarna. Seglarna drog ständigt lärdomar och när allt stämde var vi med i absoluta toppen vilket inte minst visade sig genom Olgas spik sista dagen.

Olgas spik i UVMs näst sista segling.

Med ett ungt lag på plats som alla gjorde sin UVM debut förväntningarna på framstående placeringar låga. Däremot jobbades det aktivt med prestationsmål för att varje individ skulle ge sig själv bästa förutsättningar att lyckas.

- Jag är stolt över den mognad som vårt relativt unga lag visade och det var härligt att se deras driv och vilja att ständigt utvecklas, med dessa egenskaper har de bra förutsättningar att nå långt säger Robert Strange som var Sveriges coach på plats.

- Generellt är vi tekniskt bra men kanske lite ovana att göra rätt prioriteringar i de förhållanden som rådde. När vi väl får till det kan vi mäta oss med de bästa avslutar Robert. 

En eloge bör också ges till de föräldrar som var på plats, de hade ett väldigt bra avvägande mellan att hålla sig i bakgrunden och låta seglarna själva ta ansvar men ändå finnas där om det skulle behövas.

Vi ser redan nu fram emot nästa års Ungdoms-VM som enligt rykten ska gå i Vilamoura i december 2025.

Resultat

Bilder

Highlights