Nils Brandén - juniorutvecklare & klasstränare i Optimist

  • 27 jul 2024

image: Nils Brandén - juniorutvecklare & klasstränare i Optimist

Under försommaren tillträdde Nils Brandén som juniorutvecklare och klasstränare för optimist. Här får du lära känna Nils lite närmare och kom gärna förbi och säg hej till honom om du deltar på Coming Stars i Saltsjöbaden 24-25 augusti.

Vilka är dina seglingserfarenheter?

Jag började segla optimistjolle när jag var 9 år, men har semesterseglat med familjen ända sen jag bara var några år gammal. Totalt seglade jag två JNoM och ett JEM. Mitt andra JNoM fick jag även segla lag-NM. Efter optimisten började jag segla mycket E-jolle men testade även många andra båtar, något jag också gjorde lite grann under mina år i optimisten. Under mina gymnasieår fick jag upp ögonen för att segla mer kölbåt och att segla havskappsegling. Efter att ha fått lära mig otroligt mycket om havskappsegling via ett av Sveriges bästa amatörlag inom havskappsegling så fick jag möjlighet att börja tävla utomlands professionellt ombord på kölbåtar, vilket jag nu har gjort i 3 år efter säsongen 2024.

Varför älskar du segling?

Jag älskar seglingen mest för den stora variation som sporten erbjuder och alla möjliga vägar man kan ta för att kunna fortsätta med segling i hela sitt liv. Sen är alla upplevelser man får också en väldigt stor bonus!

Vilka är dina favoritvatten

För segling i jolle skulle jag nog säga som många andra att ett av mina favoritställen att segla på är Gardasjön. När jag tävlar på stora kölbåtar är Palma och Shenzhen (Kina) mina favoritställen hittills, men om jag bara ska njuta av segling så är skärgården på ostkusten helt oslagbar.

Var är bästa ”hamnhänget”?

Bästa hamnen skulle jag säga är Sandhamn efter målgången på Gotland Runt, men när jag seglade optimist tyckte jag helt klart bäst om att vara på hemmaplan i Bjärred, på BOJK, (Bjärreds optimistjolleklubb), även om det inte finns någon riktig hamn där.

Vad ska man ha i termosen?

Bästa maten i mattermosen är helt klart pasta, köttbullar och lite tomater och gurka!

Din tävlingsoptimist?

Sista optimistjollen jag seglade i hade numret 4638, i höstas såg jag för första gången sen dess någon som seglade med min gamla båt på KSSS OCR. Hoppas vi ses igen! Kom gärna fram till mig.

Tankar om uppdraget som juniorutvecklare för optimistklassen?

Genom åren har jag haft olika tränaruppdrag ute i klubbar och fått lära mig mycket om ledarskap som jag hoppas kunna ta med mig in i uppdraget som juniorutvecklare för optimistjollen samtidigt som jag får massor av nya erfarenheter och kan hjälpa seglare att behålla glädjen för segling och vägleda dem mot sitt nästa steg efter optimistjollen.

Text: Optimistjolleförbundet