505-klassen firar 70 år med VM i Varberg

  • 3 aug 2024

image: 505-klassen firar 70 år med VM i Varberg

Svenska 505 förbundet är ett aktivt klassförbund med både bredd och elit och arrangerar i år VM i Varberg 5-10 augusti. Klassen firar dessutom 70 år och för 50 år sedan segldes det första VMet på Marstrand. I år deltar 96 båtar  från 13 nationer vilket visar att det i allra högsta grad är en attraktiv och aktiv klass för en bred målgrupp. 13 team är mixbesättningar och 2 tjejbesättningar. Ett wildcard är välmeriterade Carl-Fredrik Fock och Johan Barne som ställer upp i Johan Barnes nästan nya 505.

Foto: Christophe Favreau

-Det kryllar av mästare i fältet och av seglingsentusiaster. Många kan vinna enstaka race, men antalet som normalt sett kan vinna hela VM är mer begränsat, kanske 10 olika team, tre från USA, tre från Storbritannien, ett tyskt, ett franskt, ett australiensiskt och ett danskt (Jörgen och Jacob Bojsen-Möller, säger Per-Eric Thörnström, en av eldsjälarna i klassen och fortsätter:

- Bland svenskarna är Malin Broberg/Johan Röök och Peter Bökmark/Martin Persson de som sannolikt har störst chans till bra placeringar. men som sista anmälda team kom en svensk joker. Elitseglarna Carl-Fredrik Fock/Johan Barne har tränat ihop och ställer upp i Johan Barnes nästan nya 505. Hur långt det räcker blir riktigt intressant.

Efter några mätdagar följer För-VM 2-3 augusti som samtidigt är öppet Nordiskt Därefter VM-seglingar 5 – 10 augusti.

Hela evenemanget går med tracking och alla seglingar kan följas i realtid (eller efteråt) via Tracking https://www.tractrac.com/event-page/event_20240731_WorldChamp/2789

Filmer dagligen liksom rapporter kommer på den officiella Faceebooksidan https://www.facebook.com/505WorldChampionships

Alll info om evenemanget finns på den officiella VM-hemsidan: https://www.int505.org/2024-505-world-championships/