Australienskt guld på 505-VM i Varberg

  • 13 aug 2024

image: Australienskt guld på 505-VM i Varberg

Av 97 deltagande besättningar på VM i 505 Varberg seglade den australiensiska besättningen Peter Nicholas/Luke Payne starkast och tog hem guldmedaljen. Silvret gick till Jan-Phlipp Hofmann/Felix Brockerhoff , Tyskland och bronset till Howie Hamlin/Andy Zinn från USA. Bästa svenska besättning blev det nykomponerade teamet Carl-Fredrik Fock/Johan Barne på en 19:e plats. Mixedseglandet ökar och hela 17 besättningar var mixed och svenska Malin Broberg/Johan Röök tog en silverplats i mixedklassen och var 27:a av totalt 97 besättningar.

De den fina filmen från VM – klicka här!

Bild ovan: VM-guldmedaljörer - Peter Nicholas/Luke Payne från Australien.

Hela resultatlistan: https://www.varbergssegelsallskap.se/505-worlds-varberg-2024/results


Bild ovan: Johan Barne/Carl-Fredrik Fock var bästa svenska besättning på VM med en 19 plats.

505 VM som är det enda på VMet i Sverige i år, blev ett mycket lyckat arrangemang, bortsett från vädret. Två seglingsdagar på för-VM och två på VM, var allt det blev. Det var förstås en besvikelse, inte minst för de som rest riktigt långt och det var ganska många. 17 team från USA, AUS och RSA var på plats. Totalt var det 95 startande från 13 nationer, varav 17 mixed team och två dambesättningar.

De två seglingsdagarna på VM var helt olika, en med lätt vind och en med medel/hårdvind. Det var delvis olika personer i toppen beroende på vind. I den lättare vinden hävdade sig exempelvis svenskarna fantastiskt väl, men när det blev hårdare vind var svenskarna inte riktigt i toppen. Här finns mer kvar att lära. Stämningen i klassen är dock mycket öppen och alla delar med sig av trim, teknik mm, Mike Holt, en av de hårdvindsälskande amerikanerna hade en lång diskussion om hårdvindstrim med flera svenska team efteråt.

Svensk/australiensare tog guldet
Världsmästare blev australiensarna Peter Nicholas (även svensk medborgare, gift med en svenska) och hans bästa kompis Luke Payne. De vann på 13 poäng, 1 poäng före två unga duktiga tyskar, Jan-Philipp Hoffmann/Felix Brockerhoff och 2 p före en äldre skicklig amerikansk besättning, Howie Hamlin /Andy Zinn. Det ganska nykomponerade teamet Carl-Fredrik Fock/Johan Barne blev bästa svenskar på plats 19. MEN första seglingen vanns av svenska teamet Peter Bökmark/Martin Persson – överlägset. De var helt enkelt snabbast och seglade mest rätt. Så kul! Totalt slutade Peter och Martin på 22a plats och tvåa bland svenskarna.  De svävade på moln efteråt – detta var det första 505-VM de deltog i och så vann de första seglingen – svårslaget! På platserna 25 till 33 var det gott om svenskar, hela 5 team.

Sjutton mixed-team är en ganska bra siffra. Caroline och Philippe Jacot från Schweiz seglade bäst och vann klassen. De kom totalt på plats 15. Malin Broberg/Johan Röök var näst bästa mixed-team och var totalt 27a.

Johan Röök/Malin Broberg

Varbergs SS gjorde ett mycket bra jobb, både på land och på vattnet. Olof Bengtsson, tävlingsledaren, sammanfattade VM-veckan med ordet ”success” i en snabbintervju med filmteamet som bevakade eventet.

Filmer, både från tävlingsdagarna och sammanfattningar finns på https://www.youtube.com/@VarbergsSegelsallskap