Seglarfest under Junior Camp i Motala

  • 14 aug 2024

image: Seglarfest under Junior Camp i Motala

Årets Junior Camp blev verkligen den fest vi alla hoppats på. Det vi framför allt tar med oss är gemenskapen, hur utvecklande det är att samlas både över klassgränserna samt inom klassen. Vädrets makter gjorde att det blev både utmanande och utvecklande för såväl seglare som tränare med över lag friska vindar. 

Några av de viktigaste pusselbitarna till att lägret blev så lyckat var inte det som skedde på vattnet utan på land. Ett uppskattat inslag var den fantastiska mat Motala Segelsällskaps ordnade med. Det gjorde det både lättare för seglarna att umgås då alla åt tillsammans samt att de fick i sig tillräckligt med energi för de krävande passen.

Att Motala Seglargymnasium ställde upp med sin fantastiska anläggning med torkrum, dusch, bastu och kök gjorde också livet enklare för seglarna. Det är inte ofta man är iväg och varje dag kan dra på sig en torr våtdräkt, det är en underskattad humörhöjare. Seglarna fick också information om vad det innebär att gå på ett seglargymnasium och kunde prata med såväl tränare som nya och gamla elever.

Motala bjöd på fantastiska men utmanande förhållanden.

Faciliteterna på land gjorde också att seglarna kunde välja ett enklare och mer ekonomiskt boende och det var riktigt kul att se alla tält och husvagnar på plats. Back to basic i den allra bästa formen.

De fantastiska faciliteterna hos Motala Seglargymnasium var en klar framgångsfaktor under lägret.

Förutom gemenskapen och att utvecklas i den egna klassen var ett av målen med Junior Camp att man skulle ha möjlighet att testa andra klasser. Tyvärr ville inte vädrets makter riktigt samarbeta med oss på den fronten då vinden ofta hovrade en bra bit över tiometers sträcket. 

Martin Krite, tränare på Seglargymnasiet i Vellinge tillsammans med taggade foilare.

Första dagen, då vinden var något lugnare erbjöds seglarna att testa 29er, vilket var mycket uppskattat, inte minst bland Optiseglarna där samtliga tog tillfället i akt. Dag två var såväl Artemis som Vellinge Seglargymnasium på plats, Artemis med två stycken Waszpar och Vellinge med iQFOiL. Tyvärr var det för mycket vind för att segla Waszp men i stället erbjöds det att foila på bräda efter coachbåten vilket var mycket uppskattat. Vi trodde att det skulle vara för mycket vind för även iQFOiL, men efter att seglarna sett Carl Norman från Vellinge flyga fram var det flera som tog chansen att prova. Det finns dock ett uppdämt behov från seglarna att testa nya klasser och har ni inom klubben ett uppslag på prova på aktivitet så kontakta gärna Robert Strange på Seglarförbundet.

De erfarna tränarna såg till att alla kunde utmana sig under trygga former.

Några ord från seglarna gällande året Junior Camp

  • Riktigt roliga förhållanden, Motala levererar. Bra tränare och jättebra startträning med stor grupp
  • Bästa var att segla längre ut i mycket vind och vågor, samt gemenskapen
  • Maten var jättebra, man går inte tom 
  • Bra tränare Bra ställe lokaler mm, najs med torkrum, bra omklädningsrum
  • Bästa var att surfa på vågorna

Om vi sammanfattar det hittar vi följande nyckelpunkter för ett lyckat arrangemang: Nyfikna seglare, bra faciliteter, mat, engagerade tränare samt en fantastisk arena på vattnet. Att det var varmt både i luften och vattnet och vi hade i övrigt grymma förhållanden bidrog såklart också.

Fulla med energi och nya erfarenheter är vi nu redo att ta oss an nästa utmaning!