Medaljregn över svenska seglare på UVM i Aero

  • 19 aug 2024

image: Medaljregn över svenska seglare på UVM i Aero

Efter fem intensiva dagar med varierade förhållanden kan vi summera årets Ungdoms-VM i RS Aero. Marstrandsfjorden bjöd på mestadels lugna förhållanden med inslag av en del mellanvind samt ett och annat race i hårdare vindar. Marstrands Segelsällskap stod för ett fantastiskt arrangemang och de svenska seglarna verkade trivas vilket inte minst medaljskörden visar. 

 

-En genomgående faktor har varit den starka strömmen, förklarar Vanja Ramm-Ericson, som tävlat i den största klassen Aero 5.

Vanja öppnade regattan tungt med tre drops de första fyra racen. Det blev en lång väg tillbaka men Vanja kunde till slut bärga en bronsmedalj på tjejsidan i Aero 5 efter en smått heroisk avslutning där hon hämtade hem 75 poäng på konkurrenterna.

I totalen för Aero 5 stod kampen till sist mellan Hugo Sköld-Orr och Mia Lilienthal från Estland. Hugo hade ett övertag poängmässigt men en tung borträkning i bagaget tvingade Hugo att gå i mål med en okej placering. Risken var därför hög att det skulle bli ett matchrace med syfte att tvinga Hugo bak i fältet. Dessa farhågor löste Hugo snabbt genom att rycka ifrån tidigt på kryssen och avsluta med en överlägsen spik. Hugo blev därmed 2024 års mästare i Aero 5. Silver och brons på killsidan avgjordes i sista racet där Elliott Hellström slutligen knep silvret precis före Jonathan Hammarström.

Även i Aero 7 lyckades vi få en svensk världsmästare genom Erik Rahm som seglade väldigt övertygande och var i stort sett ohotad genom tävlingen, silvret lyckades Aron Wärnberg bärga.

I Aero 6-klassen, seglade Ella Méline Borgenstierna hem en silvermedalj. 

Skillnaden mellan de olika klasserna 5, 6 och 7 är precis som i ILCA storleken på seglet där siffran står för antal kvadratmeter.

Tränarstaben representerades av ett flertal klubb- och nationscoacher. För Swedish Youth Team stod juniorutvecklare Elisa Lindskog för planeringen och uppladdningen inför regattan. Elisa, som själv seglar Aero 5, har jobbat nära seglarna under våren och är en stor bidragande faktor till årets succé.

-Fantastiskt kul med ett internationellt mästerskap på hemmaplan för våra juniorer. Förutom seglarnas otroliga prestationer måste jag även ge en eloge till våra tränare som är en stor del i framgången säger Robert Strange, Barn- och ungdomsansvarig på Seglarförbundet och fortsätter. 

-Härligt att se Erik Rahm och Hugo Sköld-Orr som i vanliga fall seglar ILCA på seglargymnasiet i Lerum ta steget ur komfortzonen och dubblera i en annan klass. Det verkar ju funka det med.

Nästa mästerskap är seniora VM i England om två veckor. Stay tuned.

//Ton Thörn, Coach för Swedish Youth Team

 


Det delades även ut medaljer i U17 klassen, och om man räknar med dessa kammande Sverige hem inte mindre än tolv medaljer! Nedan följer samtliga svenska medaljörer.

 

Aero 5 

kille

GULD: Hugo Sköld-Orr, KSSS

SILVER: Elliot Hellström, Linköpings JS

BRONS: Jonathan Hammarström, Linköpings JS

Tjej

BRONS: Vanja Ramm-Ericson, KSSS

U17 tjej

SILVER: Elin Sundberg, Ljungskile SS 

BRONS: Thea Uhlin, Blombergs BS

 

Aero 6 

Tjej

SILVER: Ella Méline Borgenstierna, SS Kaparen Gottskär

BRONS: Ida Kayser, Lommabuktens SK

U17 tjej

GULD: Ida Kayser, Lommabuktens SK

 

Aero 7 

GULD: Erik Rahm, GKSS

SILVER: Arom Wärnberg, GKSS

U17

GULD: Axel Ekerstig, GKSS