1000 skolungdomar provar segling i Jönköping

  • 30 aug 2024

image: 1000 skolungdomar provar segling i Jönköping

Jönköpings Segelsällskap, JSS, har med en långsiktig satsning successivt ökat tillgängligheten till vattnet och seglingen i södra Vättern. Ett stort steg togs i veckan när klubben invigde den nya tillgänglighetsbryggan med personlift, samtidigt som 1000 skolelever har provat på segling. Seglarförbundets klubbstödsgrupp var på plats för att ta del av festligheterna och ta reda på mer om hur klubben tagit sig hit. 

(längre reportage)

Prova på 1000

Prova-på aktiviteter har länge varit har länge varit ett återkommande inslag hos JSS. Varje år är det några ungdomar som går vidare till seglarskola och juniorträningen, men huvudsyftet med prova-på aktiviteterna är inte direktrekrytering i första hand - utan att alla barn och ungdomar i Jönköping och Huskvarna ska få prova på segling, få en trygg och positiv relation till vattnet och vetskap om att JSS finns.
För några år sedan startades samarbetet med kommunen som hjälper klubben med att skicka ut inbjudningar till alla skolor i området och bjuda in årskurs 6-9. Förra året hade de 600 elever som provade på, i år fylldes bokningar för 1000 elever på fyra timmar. 

Långsiktig visionsplan

För snart tio år sedan påbörjade JSS en utvecklingsresa med målet att få en livfull verksamhet med stort engagemang och stabil ekonomi. Fokus har legat på att växa långsamt och att varje del av verksamheten ska bära sig själv. 
En av de viktiga hörnpelarna i de senaste årens utveckling är det strategiska arbetet med långsiktiga relationer med samarbetspartners. JSS har en grupp som aktivt arbetar med att vårda relationer med kommunen, regionen, lokala företag, RF-SISU och Seglarförbundet. Detta sker dels genom kontinuerlig kontakt men också ett fokus på att samarbetet ska vara värdeskapande för båda parter. Ett av många exempel är regelbundna partnerträffar för alla partners.

En annan framgångsfaktor är det växande samarbetet med Domsands Båtsällskap och Gränna Båtklubb, som har gjort gemensam sak i att få fler segel på södra Vättern. Dels genom att samarbeta kring eskader och kappseglingar men också att låna funktionärer av varandra vid lokala aktiviteter. 

Den nästan viktigaste nyckeln är att de har hittat former för att få fler att engagera sig. En nyckelfaktor är att belysa att varje insats räknas, stor som lite. Klubben har utarbetat ett eget "klapp på axeln" system där alla insatser som görs registreras och premieras.

Fokus på trygghet och tillgänglighet 

Ett stort delmål är att göra segling och annan vattenaktivitet mer tillgänglig. Flera båtar har köpts in för att sänka insteget vid seglarskola och träning och ett stort arbete har lagts för att bygga om bryggan och montera personliften. Nu finns den äntligen på plats och tillgänglig inte bara för klubbens medlemmar utan för alla Jönköpingsbor som vill komma ut på vattnet. 

Närmsta fokus för klubben är Södra Vättern Regatta, i samarbete med Domsans BS, en regatta som redan har många anmälda och sedan fortsätter planeringen av att renovera klubbstugan. 
Läs mer om JSS arbete med tillgänglighet i vår tidigare artikel från i våras här