Jenny, Esther & Melker årets Mange Olsson stipendiater

  • 28 aug 2024

image: Jenny, Esther & Melker årets Mange Olsson stipendiater

Esther Lagerstrand, Melker Bondjers och Jenny Gustavsson har utsetts till årets stipendiemottagare ur Mange Olssons Minnesfond. Vid en ceremoni på tisdagen på Djurgården i Stockholm fick de talangfulla framtidsnamnen inom svensk segling ta emot sina stipendier. Franska havskappseglaren Franck Cammas, tilldelades samtidigt  Mange Olsson-priset och kommer också att vara de tre stipendiaternas mentor under kommande år.

Jenny  –  25 år och internationell havskappseglare
Jenny Gustavsson är 25 år och seglar för KSSS. Efter en jollebakgrund i optimist och lite ILCA växlade hon tidigt över till kölbåtssegling där hon på kort tid har etablerat sig som en viktig teamplayer som höjer prestationsförmågan och stämningen ombord. Jenny blev uttagen till KSSS Offshore clinic 2020 och nu är hon fast besättning på J/109 CAG men framför allt besättningsmedlem på J-båten Svea. Jenny har imponerat på besättningen på Svea med sitt sätt att segla och har potential att sätta framtida positiva avtryck i den internationella seglingsporten på samma sätt som Mange gjorde.

– Att jag har fått det här stipendiet kom som en jätterolig överraskning. Jag älskar segling och vill segla så mycket som möjligt och på olika båtar. Jag hoppas på att ha möjlighet till det även framöver. Nu närmast väntar två event med Svea, vilket ska bli väldigt kul, säger Jenny och fortsätter:

– Det bästa med segling är att det finns så många olika delar, det finns alltid något man kan bli bättre på. Men även att man måste hålla fokus, det går inte att tänka på så mycket annat. 

Esther och Melker – en lovande mixedbesättning
Esther Lagerstrand, GKSS, 18 år och Melker Bondjers, GKSS, 17 år går båda på Lerums Seglargymnasium och gör sitt första år tillsammans i 29er. Med en målinriktad satsning har de på kort tid nått fina framgångar. I deras första tävling, i Europacupen i Slovenien tidigare i år, kom de trea och på EM i Polen i början juli tog de silver i mixedklassen. De vann GKSS Europacuptävling och de var tvåa på JSM. Både Esther och Melker gillar när det är strategiskt och taktiskt svåra förhållanden och har en förmåga att höja sin nivå när de tävlar i internationella regattor med stora startfält.

– Att få ta emot detta stipendium till minne av ingen mindre än Mange Olsson är för oss en stor ära. Vi är otroligt tacksamma över att våra klubbar och omgivning tror på oss som ett starkt team och framtidshopp, säger Esther och Melker och fortsätter:

– Våra närmaste planer är att köra tillsammans året ut och mest troligt köra VM och EM under kommande år. Efter det får vi se vad vi väljer att fortsätta i. Vi båda är dock eniga om att vi vill fortsätta segla och tävla i framtiden.

Frank Cammas – en av världens mest framgångsrika havskappseglare
Samtidigt som Ebba och Henric fick motta sina respektive stipendier så delades Mange Olsson-priset ut till fransmannen Franck Cammas. Priset delas ut årligen till en seglare som gjort ett outplånligt avtryck i segelvärlden. Franck Cammas blir den elfte mottagaren av priset som ska belöna internationella seglare som liksom Mange utvecklat seglingssporten, såväl mänskligt som sportsligt. Tidigare vinnare av priset är seglarlegendarer som Torben Grael, Sir Ben Ainslie, Stan Honey, Santiago Lange, Grant Dalton, Carolijn Brouwer, Peter Burling, Martine Grael, Pelle Petterson och Simon Fisher.

Cammas har haft en oerhört framgångsrik seglingskarriär och vunnit i stort sett alla havskappseglingstitlar som finns (flera av dem flera gånger), inklusive Solitaire de Figaro, Transat Jacques Vabre, Route du Rhum, The Ocean Race och Jules Verne Trophy, för att nämna några av många titlar och mästerskap.

/Mats Olsson