Selma försvarar SM-titeln i Nordisk Folkbåt

  • 29 aug 2024

image: Selma försvarar SM-titeln i Nordisk Folkbåt

Efter en lyckad Guldpokal i Halmstad i juli med drygt 50 båtar från Nordeuropa rullade folkbåtscirkusen vidare till Karlsborg för klassens 59:e svenska mästerskap, denna gång arrangerat av Carlsborgs Segelsällskap. Till start kom 15 svenska båtar från Stockholm till norr till Karlshamn i söder och fem danska båtar. Av de femton visade det sig vara Anders Cederblad, Ola Jalmander & Ola Schwarz i 1255 Selma från Segelsällskapet Vikingarna Kalmar som var bäst och får chansen att försvara folkbåtens klassmärke vid Seglingens mästare i oktober.

Text/foto: Alexander Bratt Bild: Anders Jalmander (till vänster), Anders Cederblad (mitten) och Ola Schwarz (till höger), 2024 års svenska mästare från Segelsällskapet Vikingarna Kalmar.

Regattahelgen började på onsdagskvällen med en träningskappsegling på Bottensjön väster om orten och invigning innan det var dags för seglarna att ge sig ut på Vättern för den första mästerskapsdagen.

Kvart i nio på torsdagsmorgonen var det uppställning för att dra de 20 deltagande båtarna förbi kanalbron för att komma ut på Vättern. Denna procedur gick mycket smidigt även om det höll på att bli mankemang när seglarna fick möte med kanalbåten Juno på hemvägen en av dagarna.

Torsdagen präglades av mycket lätta vindar och enbart en segling kunde genomföras. Denna vanns av 1289 Mathilda III, Vikingarnas Segelsällskap, före 1255 Selma, Segelsällskapet Vikingarna Kalmar. Efter målgång lade sig Vättern spegelblank ett tag och när vinden tittade fram igen aningen följde flera startförsök men förhållandena var inte tillräckligt stabila.

Fredagen bjöd på mer vind och fyra kappseglingar hanns med. När dessa summerades stod det klart att Selma hade kopplat ett grepp för att försvara sin titel och ledde inför avslutningsdagen före två danska besättningar. På platserna efter danskarna var det jämnare: 1390 Emilie, Långedrags Segelsällskap, hade två poängs försprång i kampen om silvermedaljen och följdes av 1311 Tummelisa från Vikingarnas Segelsällskap, 1339 Blåtira, Segelsällskapet Vättern, och 1386 från Karlshamns Segelsällskap, alla fyra inom fyra poäng.

Tillbaka i land bjöd Svenska Folkbåtsförbundet på korv med bröd och både ost- och västkustseglare bjöd på sångframträdande.

SM-vinnarna i action. Foto Per Andersson

Avslutningsdagen gav tre kappseglingar och när dessa var avslutade stod det klart att Anders Cederblad, Ola Jalmander & Ola Schwarz i 1255 Selma från Segelsällskapet Vikingarna Kalmar försvarade sin SM-titel från Västervik 2023. Detta var första gången sedan 2012 som den svenska mästarbåten även var totalvinnare i regattan. Lennart Magnusson, Mats Brodefors & Kjell Vågfelt i 1390 Emilie från Långedrags Segelsällskap blev silvermedaljörer, medan Klas Andersson, Hans Asklund & Karl-Anton Brott i 1339 Blåtira från Segelsällskapet Vättern blev bronsmedaljörer. Cederblad med besättning får nu delta i Seglingens mästare i Marstrand.

De danska inslagen som följde Selma var på andra plats Per Jørgensen, Andreas Granlund och Claes Hoglert från Kolding Sejlklub och på tredjeplatsen John Wulff, Benny Christensen och Michael Møller från Jægerspris Sejlklub.

Tillbaka i hamn väntade upptagning av båtarna och på kvällen blev det prisutdelning och strålande regattamiddag i Carlsborgs Segelsällskaps klubbhus vid kanalen.

Resultat:
https://www.sailwave.com/results/SM2024FOLKBAT.htm

Foto: Per Andersson