Bra läge att söka anläggningsprojekt

  • 3 sep 2024

image: Bra läge att söka anläggningsprojekt

Just nu finns det extra bra möjligheter att få ekonomiskt stöd och hjälp med att genomföra byggprojekt på klubbens anläggning. Under hösten 2024 har idrottsrörelsen fått mer pengar än vanligt att fördela till små och stora anläggningsprojekt – så passa på att dra i gång den där insatsen som ni har funderat på länge!

En ny entré som känns välkomnande, en smart förvaringslösning eller en ny yta för aktiviteter och social gemenskap? Det finns många olika saker att bygga eller utveckla på anläggningen som klubben kan söka finansiering till.

 

Extra satsning på nyutveckling, tillgänglighet och multifunktion

Idrottsrörelsen och klubbarna behöver mer nya, smarta och välkomnande miljöer där vi kan bedriva vår verksamhet. Vi behöver bli bättre på att vara tillgängliga för fler, och vi kan tjäna mycket på att samverka med fler. Därför finns det just nu extra mycket pengar att söka för sådant som räknas som nyutveckling eller insatser som gör anläggningen mer tillgänglig eller möjliggör multifunktion.

Som vanligt finns det även goda möjligheter att söka pengar för vanliga anläggningsprojekt, som att bygga nya omklädningsrum, renovera förrådet eller göra entrén tillgänglighetsanpassad för personer med funktionsnedsättning. Dessutom är det möjligt att få bidrag till energi- och miljöprojekt, såsom solceller eller tilläggsisolering.

 

Ta kontakt med oss eller ditt RF-SISU distrikt

Det ekonomiska anläggningsstödet fördelas av respektive RF-SISU distrikt och kan se lite olika ut beroende på var klubben hör hemma. De särskilda stödformerna som finns under hösten 2024 kan variera, men vi har sett att exempelvis Dalarna, Blekinge, Skåne, Sörmland, Halland, Västernorrland och Västmanland nyligen gått ut med särskilt information om detta för att uppmuntra klubbar att söka under hösten. Ta gärna kontakt med ditt distrikt för att veta mer om förutsättningarna och få tips om vad ni ska tänka på.

Vi på Svenska Seglarförbundet vill gärna stötta klubbar som bygger nytt eller utvecklar sin anläggning, och vi kan t ex. hjälpa till med rådgivning, formulera ansökningar och hitta goda exempel som inspiration. Kontakta oss gärna tidigt i processen så hjälper vi er att komma på rätt spår från början.

 

Fakta RF-SISU anläggningsbidrag 2024:

Vem kan söka? – Idrottsklubbar

Hur mycket kan vi söka? – Allt från några tusenlappar till max 5 000 000 kr (upp till 50% av total kostnad*)

När kan vi söka? – Nu! Det extra stödet** finns endast under 2024, men det vanliga finns alltid.

Vad kan vi söka för? – Byggda ytor, hus och konstruktioner inom klubbens anläggning. Ibland även redskap eller annat flexibelt.

Vad kan vi inte söka för? – Personliga redskap och utrustning, inredning eller sådant som nyligen redan beviljats stöd. Stödet kan inte heller sökas retroaktivt, eller för sådant som klubben inte själva äger eller har långtidskontrakt för. Läs mer i riktlinjerna.

Bra att tänka på? – Projekt som kommer fler till nytta och särskilt välkomnar ungdomar, pensionärer eller personer med funktionsnedsättningar har högre chans att beviljas stöd.

Hur ansöker vi? – kontakta det RF-SISU distrikt som er klubb tillhör eller kontakta oss på SSF för att få hjälp att komma igång.

*Stödet till parasport-utrustning kan finansieras upp till 75%, medan övriga stödformer kan sökas upp till 50% av total kostnad.

**Det tillfälliga extra stödet under 2024 varierar i olika distrikt, ta kontakt med det där du bor för att veta exakt vad som gäller.

 

OBS! För att ta del av den extra potten pengar behöver ansökan skickas in under 2024.

Ta chansen att genomföra det där projektet som ni har funderat på länge!

 

Länk till mer information om anläggningsstöd från RF-SISU

Länk till Arena Vattnet – koncept och underlag för att bygga

 

Kontaktuppgift till vår expert på anläggningsprojekt:

Anette Önerud, anette@ssf.se, 070-376 12 80

 

Kontakt till fler personer inom klubbstöd på SSF hittar du här (länk)