Halmstad vinnare av Allsvenskan 2024

  • 9 sep 2024

image: Halmstad vinnare av Allsvenskan 2024

I Örnsköldsvik seglades den fjärde och sista deltävlingen i Allsvenskan Segling under helgen. Vindarna var lätta och på förmiddagarna var det bleke under både fredag, lördag och söndag, vilket gjorde att endast 10 omgångar hanns med att genomföras, mot normala 15.

Inför helgen var det KSSS som ledde totalresultatet för Allsvenskan med Halmstads Segelsällskap på andra plats, en poäng efter.

De lätta vindarna i Örnsköldsvik behärskade OXSS Oxelösunds Segelsällskap, med Erik Lindén vid rodret allra bäst, och vann grundomgången. Desto mer spännande var det mellan Halmstads Segelsällskap och KSSS i kampen om totalsegern. Inför sista racet i grundomgången låg Halmstad fyra och KSSS åtta, vilket gjorde att Halmstad hade gått förbi KSSS i totalen, men de två lagen möttes i det sista och avgörande racet inför finalen. Förutsättningarna var att om KSSS vann racet och Halmstad kom sexa så skulle KSSS gå förbi Halmstad igen.

Racet kom att bli en riktig nagelbitare. Precis inför startskottet kom ett kraftigt vindvrid där KSSS slog över till babord och fick en perfekt start, medan Halmstad då inte kunde sträcka över läbojen med en dålig start till följd. Efter första kryssen låg KSSS etta och Halmstad sexa, och det blev ett spännande läge för Halmstad.

– Vi hann inte tänka så mycket på det, vi visste att vi skulle hålla oss nära KSSS och fokuserade på det, och lyckades ta in nån båt, berättar Christoffer Hellekant, rorsman i Halmstads lag.

Halmstad lyckades segla upp sig samtidigt som Sotefjorden vann racet, vilket gjorde att Halmstad stod klara som totalsegrare i Allsvenskan redan innan finalracet.

– Det är väldigt kul. Vi har haft en väldigt jämn säsong och gått till final i alla deltävlingar, vilket gjort att vi kunnat ta hem segern i Allsvenskan, förklarar Christoffer Hellekant.


– Det är ju fler än vi som seglar här i Örnsköldsvik som seglat i Halmstads lag, och vi har i alla olika konstellationer hittat manövrar, fart och bra taktiska beslut, fortsätter Christoffer.


I finalen seglade GKSS - Royal Gothenburg Yacht Club riktigt bra och vann racet, med Oxelösund som tvåa in i mål. Det gjorde att Oxelösunds SS vann deltävlingen i Örnsköldsvik före GKSS och Ekolns segelklubb - ESK.


I bottenstriden klarade sig Ekerö Båtklubb precis över kvalgränsen, de som får försöka kvala sig kvar i Allsvenskan är Ljungskile Segelsällskap, Gamla Stans Yachtsällskap och Örnsköldsviks Segelsällskap.


Resultat i Örnsköldsvik:
1. OXSS Oxelösunds Segelsällskap
2. GKSS - Royal Gothenburg Yacht Club
3. Ekolns segelklubb - ESK
4. SSÅV - Segelsällskapet Åmålsviken
5. Halmstads Segelsällskap
6. Djursholms Segelsällskap
7. Stenungsunds Segelsällskap
8. KSSS
9. Runmarö Yacht Club
10. Umeå Segelsällskap
11. Sotefjordens Segelsällskap
12. Ekerö Båtklubb
13. Ljungskile Segelsällskap - LjSS
14. Upsala Segelsällskap
15. Hjuviks Båtklubb
16. Strängnäs Segelsällskap
17. ÖSS - Örnsköldsviks Segelsällskap
18. Gamla Stans Yachtsällskap


Totalresultat Allsvenskan 2024:
1. Halmstads Segelsällskap
2. KSSS
3. GKSS
4. Stenungsunds Segelsällskap
5. Ekolns Segelklubb
6. Oxelösunds Segelsällskap
7. Segelsällskapet Åmålsviken
8. Runmarö Yacht Club
9. Djursholms Segelsällskap
10. Sotefjordens Segelsällskap
11. Umeå Segelsällskap
12. Hjuviks Segelsällskap
13. Strängnäs Segelsällskap
14. Upsala Segelsällskap
15. Ekerö Båtklubb
16. Ljungskile Segelsällskap
17. Gamla Stans Yachtsällskap
18. Örnsköldsviks Segelsällskap


Stort tack till alla seglare, funktionärer, sponsorer och andra som gjort Allsvenskan möjlig. Vi ses igen nästa år.