Fia & Patric Nordiska Mästare i Parasegling

  • 10 sep 2024

image: Fia & Patric Nordiska Mästare i Parasegling

Fia Fjelddahl och Patric Rosenberg seglade hem ett NM-guld i parasegling som arrangerades av KSSS och Skota Hem i Saltsjöbaden i helgen. Silvermedaljerna gick till norska Henriette Smith och Solveig Kvinnesland och bronsmedaljerna tog svenska besättningen Mikael Ek and Richard Norén.

Text: Skota Hem/SSF Bild: fv. Mikael Ek/Richard Norén, Fia Fjelddahl/Patric Rosengren , Henriette Smith/Solveig Kvinnesland. Foto: Skota Hem

Tävlingen var också ett öppet nordiskt mästerskap i tvåmansbåten RS Venture Connect och totalsegrare och vinnare i den öppna klassen blev Stian Kristiansen och Jazz Turner, Norge. Silvermedaljerna gick till svenska besättningen Ambjörn Andersson och Björn Sandberg och bronsmedaljer till Monika Kisand och Jyrki Järvi, Estland.

Saltsjöbaden bjöd på brittsommarväder och fina vindar och regattan kunde genomföras enligt plan med totalt 16 race där alla besättningar fått segla 8 race var och två segrare koras.

-Det var en härlig tävling med utmaningar på många sätt men tack vare Skota Hem och KSSS gick det att få ihop rätt antal besättningar och race för att kunna genomföra tävlingen på ett bra sätt, säger Monika F Feilje som var en av deltagarna.

Para NM genomfördes även 2022 hos KSSS och Skota Hem med samma upplägg, men en sak var ny och det var att regattan i år seglades i två klasser.

-Nyheten i år var att vi även hade ett NM i öppen klass dit personer med och utan klassificering bjöds in att vara med i vår härliga seglingsgemenskap. Det togs emot mycket positivt och i startlistan fanns sex besättningar i Para-klass och sex i Open-kategorin, säger Emma Hallén på Skota Hem.

- Det som känns spännande är att så många av seglarna har visat på fin utveckling sen 2022 och nivån på har höjts.  Vi har haft fler tävlingar vilket skapat fler tillfällen att kappsegla och seglarna har också tagit vara på att den möjligheten finns, säger Karin Knigge ansvarig för parasegling på Seglarförbundet.

-En superproffsig seglingsledning, robotmärken och en säkerhets- och coachstab utan motstycke gjorde att evenemanget flöt på precis så fint som vi drömt om, avslutar Emma Hallén

Resultat