Lär sig ta hand om båten redan i nybörjarkursen

  • 17 sep 2024

image: Lär sig ta hand om båten redan i nybörjarkursen

På Domsands Båtsällskap har nybörjarkursen för vuxna ett helhetstänk där även skötsel och underhåll ingår i grunderna för att bli seglare, vilket sen gör det lättare att kunna låna ut och dela på klubbens båtar bland medlemmarna.

Kursen börjar med en teorikväll, sedan en rad kvällsseglingar under våren och hösten och avslutas med två särskilda tillfällen med avriggning och båtvård. På så vis får deltagarna lära sig hela årscykeln för båten, och får en bättre grund för att bli mer självständiga seglare.

”Tanken är att man ska kunna låna en av båtarna och segla själv under sommaren när vi har uppehåll” förklarar Göran Gustavsson som är ansvarig för vuxenseglarskolan i Domsand, och berättar att det varit mycket populärt bland deltagarna ända sedan de drog i gång med konceptet 2021 med att köpa in 7st begagnade H-båtar till klubben. Att deltagarna sedan kan låna båtar under sommaren gör också att de kan öva på egen hand och utvecklas ännu mer.

Det blir mycket teori i kursen, om vinden och hur seglet fungerar, men också hur du förbereder båten och hanterar materialen. Att samla ihop linor och segel, och att kontrollera att allt är där det ska vara när du är klar är också viktig kunskap för att kunna segla. ”Det är alltid en avvägning hur mycket teori vi kan köra – det får ju inte bli tråkigt” säger Göran. Därför har de medvetet försökt få in mycket teori på ett naturligt sätt när de är ute på vattnet. Med en kunnig instruktör i varje båt hinns det med många bra tips under seglingen, och särskilt bra blir det om instruktörerna har en tydlig plan även för teorin ute på vattnet.

En viktig förutsättning för att Domsands Båtsällskap skulle kunna komma i gång med denna satsning på vuxenkurs med H-båtar var att klubben hade ett bra uppvärmt båthus där det finns gott om plats för att fixa med klubbens gemensamma båtar under vintern – något som görs av en särskild grupp på 10-12 personer. Här är det också ofta med några från nybörjarkursen som vill hjälpa till och lära sig att fixa och laga, och som dessutom tycker det är roligt att vara med.

Att ha tillhandahållna båtar för nya medlemmar, och dessutom lära ut hur du sköter båten och tar hand om redskapen, gör att klubben kan sänka tröskeln och välkomna fler personer till sin verksamhet och samtidigt bli mer miljövänliga genom att minska konsumtionen genom att dela och återanvända.

 

Görans bästa tips till klubbar som vill ordna nybörjarkurs med kölbåtar och ha med teori och skötsel av båten i paketet:

  • Se till att klubben har en grupp lämpliga båtar, som är slittåliga, trygga och helst av samma sort
  • Ha instruktörer så att det finns en i varje båt, som är förberedda att även bidra med teori ute på vattnet

 

Länk till Domsands Båtsällskaps hemsida, sida om seglarskolorna

___

 

Denna artikel är en del i en artikelserie under 2024 om hållbarhet och olika goda exempel på initiativ i klubbar och verksamhet som bidrar till mer hållbar segling. Det kan handla om både miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Läs mer om hur Svenska Seglarförbundet jobbar med hållbarhet i vår rapport som publicerades i april 2024, och på vår hemsida där vi samlat fler tips om hur vi tillsammans bidrar till mer hållbart båtliv.

Länk till Svenska Seglarförbundets Hållbarhetsrapport

 

 

 

Foton från Domsand: Göran Gustavsson