Sverige slutar fyra i Youth America’s Cup

  • 25 sep 2024

image: Sverige slutar fyra i Youth America’s Cup

Sverige slutade på en fjärdeplats i UniCredit Youth America’s Cup efter att de inte lyckats knipa en finalplats som gick till topp två efter gårdagens fyra race. Det var en fartfylld dag av intensiva och tighta seglingar med sex av världens bästa ungdomsteam på startlinjen. Svenska teamet med Oscar Engström, Rasmus Alnebeck, Ludvig Lindqvist och Hugo Christensson imponerade stort genom att vinna dagens inledande race, vilket satte dem i ett lovande utgångsläge inför det avgörande sista racet.

Text: KSSS Bild: Hela svenska ungdomsteamet i Swedish Challenge som representerar KSSS och GKSS

Se semifinalerna på Youtube här

All info om Youth America´s Cup

Allt verkade gå Sveriges väg när de låg med i toppen direkt efter start i det avslutande racet. Hela seglingsvärldens blickar var riktade mot vårt svenska team, när laget seglade upp i en position som gav finalplats. Med bra fart och fina taktiska val på banan jublade svenska fansen men så kom ett kostsamt misstag i ett slag på första kryssen. Misstaget gjorde att Sverige tappade flera hundra meter och halkade bak till sjätte och sista plats. Slutresultatet gav Italien och USA de två finalplatserna.

När teamet kom tillbaka in till bryggan var besvikelsen tydlig. Oscar Engström, lagets skeppare, var märkbart ledsen och kommenterade.
- Mycket frustration är det just nu men ändå lite blandade känslor för vi seglar faktiskt väldigt bra idag. Ett tungt slag förstörde allt men samtidigt, om vi också blickar tillbaka så har det varit en väldigt rolig sommar med ett helt fantastiskt team, alla seglarna, alla i shore team, coacherna och alla andra runt oss, så nu är det många känslor på samma gång.”

Hugo Christensson, trimmer ombord hann samla sig lite innan han mötte media i den mixade zonen.
- Det känns såklart väldigt tungt just nu men jag tror ändå vi är väldigt stolta över hur långt vi faktiskt kommit. För ett år sedan kapsejsade vi i våra Mothar gång på gång, nu är vi här och racear mot världens bästa och vi var så nära finalen. Vi hade en finalplats fram tills att vi missade ett slag på slutet av första kryssen. Men vi är väldigt nöjda med hur vi seglade idag, det ska vi ta med oss.

Kyle Langford, lagets coach och tidigare vinnare av America’s Cup, summerade känslorna: "Jag är så stolt över hela laget. Alla har verkligen gett allt och jobbat stenhårt över ett år. Nu tävlar de på högsta nivån mot världens bästa ungdomar, det är en stor bedrift."

Det svenska teamet har genom hela tävlingen visat prov på stark segling i AC40-båten, professionell kommunikation och teamwork, och även om dagen slutade i besvikelse har de lagt grunden för framtida Svenska framgångar.

Nu ser vi fram emot nästa stora seglingshändelse, då Puig Women's America's Cup drar igång den 5 oktober. Det blir ett historiskt ögonblick, då kvinnor för första gången har en egen klass i America's Cup. Sverige har ett starkt team, med bland andra OS-silvermedaljörerna Vilma Bobeck och Rebecca Netzler, som är redo att kämpa om segern.
Det svenska laget i UniCredit Youth America's Cup består av unga, lovande seglare under 25 år. Teamet representerar KSSS och GKSS.

I racinglaget ingick: Oscar Engström, Rasmus Alnebeck, Ludvig Lindqvist och Hugo Christensson. Som reserv seglar Felicia Fernström, Hanno Sefiert och Oscar Andersson.