Dramatiskt avgörande på Ungdoms-SM i Matchrace i Hjuvik

  • 30 sep 2024

image: Dramatiskt avgörande på Ungdoms-SM i Matchrace i Hjuvik

Nu seglas en av världens mest kända seglingstävlingar, matchracetävlingen Americas Cup, i Spanien. På hemmaplan i Sverige seglades i helgen Ungdoms SM i Matchrace - framtidens svenska Americas Cupseglare!

 

Text: Björn Sandberg Bild: fv. Team Martina Carlsson (silver), Team Jonathan Vlado Krentsler (guld), Team Emil Wolfgang, Carl White, Lucas Wolfgang (brons).

Det var ett stort intresse för USM i Matchrace när Matchrace och Americas Cup är så aktuellt. Bara 14 lag fick plats att vara med i tävlingen, så var det många lag som tyvärr inte fick möjlighet att vara med. Åldern på de som seglade var mellan 15-23 år.

Det var ett riktigt starkt startfält med många välmeriterade seglare på startlinjen! Lördagens seglingar bjöd på hårda vindar på 6-10 m/s och testade verkligen besättningarna samarbete och båthantering i de tighta starterna.

Söndagens seglingar seglades i vindar på mellan 5-8 m/s. Det gjorde att det var ännu mer spännande och intensiva starter mellan båtarna med målet att få övertaget på motståndaren i starten.

I finalen seglade Team Jonathan Llado Krensler med besättningen Johan och Erik Bengtsson tävlandes för Göteborgs Kungliga Segelsällskap (GKSS).  Finalmotståndaren var Team Martina Carlsson med besättningen Amanda Ljunggren och Svea Sahlin, GKSS.

Det var en väldigt dramatisk första finalsegling mellan Team Jonathan Llado Krensler och Team Martina Carlsson. Det började i prestarten med att Team Martina lyckades låsa Team Jonathan som lovartbåt så att Team Jonathan inte kunde gippa tillbaka mot startlinjen. Team Jonathan gjorde ett försök att gippa, men han hann inte fullfölja gippen till styrbord innan Team Martina tvingades väja för Team Jonathan. Det resulterade i att Team Jonathan fick ett straff av domarna innan starten på första finalmatchen.

Team Martina seglade väldigt fort och bra och hade vid kryssrundningen ett ordentligt försprång, och vinsten i första matchen i sin hand. Då faller plötsligt en i besättningen i vattnet och tvingas försöka simma i kapp segelbåten, samtidigt som Martina styr båten för att fånga upp sin gast i vattnet. 

Detta gjorde att Team Jonathan precis lyckades segla om Team Martina. Team Jonathan låg nu precis före Team Martina, men Team Jonathan hade fortfarande straffet från prestarten att ta innan målgång. Straffet innebär att Team Jonathan måste ta en straffsväng med ett slag under sista länsen innan de kunde gå i mål. Precis innan målinjen tar Team Jonathan sin straffsväng, samtidigt som Team Martina kommer i full fart bakifrån.

Precis vid mållinjen, när Team Jonathan tagit sitt straff, tvingas Team Martina väja och de protesterar mot Team Jonathan. Domarna visar en grön/vit flagga och friar båda båtarna.

Allt detta händer inom några sekunder och båda båtarna är osäkra på vem som gick i mål först och vunnit första finalmatchen. Målbåten signalerar först att Team Martina vunnit, men det visar sig snabbt att de signalerat med fel flagga och att det trots allt var Team Jonathan som vann med ca 30 cm tillgodo!

Ett otroligt intensivt och dramatiskt första finalrace där allt avgjordes på målinjen!

I den andra finalmatchen lyckades Team Jonathan tvinga Team Martina över startlinjen med några sekunder kvar till start. Team Martina var därför tvungna att göra ett slag och en gipp för att de inte skulle tjuvstarta. Det gjorde att Team Jonathan fick greppet på matchen i starten. Det var en väldigt tight match mellan båtarna, men Team Jonathan var i ledningen hela vägen genom matchen och säkrade en andra vinst.

Team Jonathan Llado Krensler med besättningen Johan och Erik Bengtsson vann därmed sitt första svenska mästerskap i USM Matchrace! Det vann alla sina matcher under hela helgens seglingar, imponerande!

Team Jonathan har genom segern även kvalificerat sig till Ungdoms EM i Matchrace 2025 som vår svenska besättning!

Resultat USM Matchrace 2024 - Hjuviks Båtklubb

- Guld Team Jonathan Llado Krensler, Johan Bengtsson, Erik Bengtsson, GKSS
- Silver Team Martina Carlsson, Amanda Ljunggren, Svea Sahlin, GKSS
- Brons Team Emil Wolfgang, Carl White, Lucas Wolfgang, GKSS
- 4:e plats Team Malcolm Björsson, William Karlsson, Max Sandahl, GKSS.

Vill du kolla på en repris på andra och avgörande finalmatchen finns den på Hjuviks Båtklubbs Facebooksida https://fb.watch/uV_Wf2g-PT/. Kolla även på segerintervjun med Team Jonathan Llado Krensler via denna länk https://www.facebook.com/reel/526246510137307.

På Hjuviks Båtklubbs Facebooksida https://www.facebook.com/hjuviksbatklubb finns det många andra intervjuer och filmer från finalseglingarna att kolla från mediateamet Miriam Wigren och Vendela Egeland.

Allt om tävlingen och resultat finns på följande länk https://www.sailarena.com/sv/se/club/hjbk/usm-/