Svenska paraframgångar på International Inclusive Championship

  • 8 okt 2024

image: Svenska paraframgångar på International Inclusive Championship

Det svenska teamet Camilla Svensson, Joachim Stadig och Karin Knigge slutade tvåa när International Inclusive Championships seglades i engelska Rutland Sailing club förra veckan. Sju besättningar deltog och seglade kölbåten RS21. Inclusive innebär att man får ha personer ombord utan funktionsnedsättning och i uppdelningen i teamet var Camilla Svensson som har en synnedsättning rorsman, Joachim Stadig på storskot och synguide och Karin Knigge på fock och taktik. Tävlingen genomfördes i sprintformat med fyra båtar i varje race. Vann gjorde brittiska Lucy Hodges med sin besättning. 

Bild: fv. Joachim Stadig, Camilla Svensson, Karin Knigge.

-Vi fick segla 27 race och de fyra tävlingsdagarna bjöd på det mesta, lätt vind, hård vind och mellanvind. Mycket regn, mindre regn och sista dagen bjöd på sol, berättar Camilla som är aktiv i Seglare med Synnedsättning, SMS, och fortsätter: 

- Vi har gjort många riktigt bra starter, snygga rundningar och snabba länsar. Vi slutade på en andra plats av sju lag och vi är väldigt nöjda, avslutar hon.  

Joachim och Karin instämmer och fyller i att de även haft en fantastiskt rolig vecka med tajta, spännande och intensiva race. 

Seglar på känsla samt guidning
Camilla har en synnedsättning och styr på känsla samt med guidning från en seende person som i det här fallet var Joachim. När hon seglar blindmatchracing seglar besättningarna bara på känsla och ljud från bojar och den andra båten. Förutom seglare med olika synnedsättningar deltog även två döva lag. 

- World Sailing har de senaste åren satsat mer på inkludering och ”inclusive-segling”. vilket jag tror är bra. Det öppnar dörrarna för fler och skapar fler seglingstillfällen för paraseglare.  Jag tror att vi med ganska små medel och "hjärterum" kan utveckla den här typen av inkluderande segling även i Sverige.

31 besättningar deltog i Para- och öppna VM i RS Venture Connect men tyvärr hade vi inga deltagare på VM i år då en besättning fick hoppa av i sista sekund.  

Vill du att din klubb ska erbjuda en mer inkluderande verksamhet? Läs mer på svensksegling.se  eller kontakta Karin på karin@ssf.se 08-50314282 .

Följ klubben Seglare med Synnedsättning på Facebook.