Sverige dominerade i Women’s Americas Cup

  • 8 okt 2024

image: Sverige dominerade i Women’s Americas Cup

De svenska tjejerna krossade allt motstånd och vann fyra av fyra race i tisdagens America’s Cup-seglingar. Laget säkrade därmed sin plats i semifinalen som gruppetta och är nu en av storfavoriterna i tävlingen. Med OS-silvermedaljörerna Vilma Bobeck och Rebecca Netzler ombord tillsammans med Julia Gross och Ida Svensson, tog det svenska laget kommandot redan från första racet och seglade under hela dagen med stort självförtroende.

Foto: America´s Cup

Efter en tuff inledning i söndags låg tjejerna fyra inför dagens race.

-Det var med kniven mot strupen vi gick ut idag, men vi kände direkt att det var en annan dag. Vi kändes laddade och jag är så stolt över hur vi seglade. I segling är man sällan felfri, det finns alltid saker att jobba på men idag kom vi upp på en mycket högre nivå och det var skönt att visa vad vi kan, säger Vilma Bobeck.

Det svenska laget hanterade dagens frånlandsvind med plattvatten och stora vindskift bäst av alla sex team på banan.

- Flera av oss är vana vid just plattvatten och vindskift då vi är uppvuxna på Baggensfjärden i Stockholm. Vi trivdes verkligen med dagens förhållanden," säger Ida Svensson, trimmer ombord.

Sverige går nu vidare med stärkt självförtroende och ett tydligt mål: att gå hela vägen till finalen och utmana om titeln och trofén i världens första kvinnliga America’s Cup.

Från Pool B får Sverige sällskap i semifinalen av Nederländerna och hemmanationen Spanien. Vilka som går vidare från Pool A avgörs på torsdag.

Om teamet:
Vilma Bobeck, Helm
Rebecca Netzler, Trimmer
Julia Gross, Helm
Ida Svensson, Trimmer
Felicia Fernström, Reservtrimmer
Lovisa Karlsson, Reservtrimmer

Swedish Challenge representerar Sveriges två största klubbar, KSSS och GKSS.

Om America's Cup och AC40-klassen

America's Cup är den äldsta internationella idrottspokalen och anses vara en av de mest prestigefyllda tävlingarna inom segling.

Tävlingen, som först arrangerades 1851, har utvecklats genom åren och har nu banat väg för en separat damklass för första gången i historien. Puig Women's America's Cup seglas det i den högteknologiska AC40-klassen – en foilande enskrovsbåt som representerar det senaste inom seglingsinnovation med toppfarter på över 80 km/h. 12 team tävlar i damklassen.

https://www.americascup.com/events/puig-womens-americas-cup

www.swedishchallenge.com