Årets seglare prisade

  • 13 okt 2024

image: Årets seglare prisade

I samband med Seglingens Mästare i Marstrand har Seglarförbundet sin årliga utmärkelseutdelning till de mest framgångsrika svenska seglarna i olika kategorier. Här är årets vinnare.

Årets seglare – Vilma Bobeck, KSSS och Rebecca Netzler, GKSS.

Motivering: Trots en svag inledning på OS lyckades de hålla sitt fokus och blicka framåt. När det såg som mörkast ut visade de sin mentala styrka och gjorde sina bästa race. I ett taktiskt och tekniskt fulländat medaljrace var de först i mål och vann ett OS-silver. Tillsammans med ett VM-silver och ett silver på världscupen i Hyères har de under året befäst sin ställning som en av världens bästa besättningar – vilket underströks när de i oktober 2023 nominerades till seglingsvärldens finaste pris – World Sailor of the Year.

 

Årets kvinnliga seglare – Johanna Hjertberg, KSSS.

Motivering: Som ensam kvinnlig elitsatsande seglare i sin klass, iQFOiL, har Johanna Hjertberg fler utmaningar än andra. Men med en positiv och målmedveten inställning har hon tagit sig in i den internationella eliten. Hennes satsning kröntes under 2024 med en OS-plats där lätta förhållanden ställde stora krav på seglarna. I sitt sista race i Marseille slutade Johanna sexa och på 20:e plats i totalen. Johanna är en stor förebild som visat att med disciplin och hårt arbete kan man komma långt – trots svåra förutsättningar.

 

Årets manliga seglare – Johan Barne, GKSS.

Motivering: Med sex internationella mästerskapsmedaljer, under de senaste tolv månaderna, i fyra olika klasser, har Johan visat på en enorm bredd och ett unikt kunnande inom segling. VM-silver i 5,5 2023 blev ett VM-silver i klassen även 2024. Däremellan har han vunnit guld på EM i Soling och guld på 12meter-VM, samt brons på VM i Soling. Johan är dessutom en inspirationskälla, förebild och tränare i Ljungskiles Teamsegling, där han frikostigt delar med sig av sitt kunnande till unga seglare.

 

Årets mixedbesättning – Anton Dahlberg, KSSS och Lovisa Karlsson, GKSS.

Motivering: Tuff och smart segling på sista kryssen i medaljracet, tillsammans med en bra start, var nyckeln till ett OS-brons för Anton och Lovisa. Att det skulle bli medalj var långt ifrån självklart efter en trevande start. Men med ett imponerande fokus och en vilja att kämpa för varje millimeter i de utmanande förhållandena blev det till slut ett brons, som smakade som guld. Den rutinerade duon vann också en silvermedalj i världscupen under Olympic Week i våras och har många gånger visat att de är som bäst när det gäller som mest.

 

Årets lyft som seglare – Olga Schwartz, Umeå SS.

Motivering: De som följt Olga sedan hon började segla vet att hon gjort seglingsmässiga lyft varje år. Men i år har hon lyft ordentligt och visat att hon är ett framtidsnamn. Inte minst tack vare ett JSM-guld i ILCA6 och ett starkt UVM där hon spikade näst sista racet. Olgas styrka är hennes vilja att utvecklas. Men även hennes mentalitet är en fördel, där ett misslyckande sällan blir ett problem. Att hon dessutom är ödmjuk mot alla i sin omgivning gör att hon bidrar till att lyfta seglingen som sport.

 

Årets junior – Elias Swedenborg, SS Svearna.

Motivering: Elias är en ung, mycket duktig och hängiven seglare som nått sina framgångar på egen hand, utan tränare eller en större träningsgrupp. Under året har han upprepade gånger bevisat sin dominans i E-jolle. Han vann elitserien och guld på både SM och JSM, brons på JEM och tog en fin niondeplats på VM. Förutom alla egna framgångar är han ett föredöme för klubbens yngre seglare hemma i Eskilstuna, där han alltid finns tillhands som en mycket uppskattad tränare och seglarskoleledare.

 

Årets bästa juniorplacering – Delas mellan Erik Rahm, GKSS och Hugo Sköld Orr, KSSS/KBS

Motivering: Halvan tilldelas den junior/det juniorlag som under året erhållit den bästa placeringen på ett VM, EM, JVM eller JEM. Erik Rahm och Hugo Sköld Orr vann VM-guld i varsin klass på UVM i RS Aero. Erik i RS Aero 7 och Hugo i RS Aero 5.

 

Årets Havskappseglare – Per Roman / Garm, KSSS

Motivering: Med sin målmedvetna satsning och sitt tydliga driv har Per Roman nått fina internationella framgångar. Garm har deltagit i havskappseglingar så väl i Medelhavet, som i Engelska kanalen och i Östersjön. Under perioden och under det gångna året har Per med besättning levererat flera toppresultat, såsom: 5:a Rolex Middle Sea race 2023, 1:a Myth of Malham 2024, 1:a Baltic Sea Race, 2:a SM Havskappsegling, 1:a Gotland Runt ORC A, 3:a EM Havskappsegling Mariehamn 2024 ORC B.

 

Hall of Fame – Magnus Holmberg (medlem nr. 17)

Motivering: Årets nya medlem i svensk seglings Hall of Fame började på 60-talet med seglingslek i optimistjolle, Jolly Scott och Sunfish. Först i yngre tonåren kom kappseglingen in i bilden. Via E-jolle gick satsningen så småningom över till 470 och Soling där det blev tre olympiska spel och många VM och EM-medaljer innan matchracingen tog över. I början av 90-talet skapade han Sweden Match Cup. Hans vision att arrangera matchracing inför publik inne i Marstrand möttes dock av skepsis men idag är den sortens arenakappsegling mer eller mindre standard i hela världen. Säsongen 2000-2001 vann han World Match Racing Tour och sedan var det dags att ta sig an den största kappseglingen av dem alla – America's Cup. Magnus är en sann ledare från den svenska seglarkulturen där det är viktigt att bygga en lagkänsla. Han lyssnar på sin besättning och får alla att jobba tillsammans. I många andra delar av seglingsvärlden är ”rule by fear” den viktigaste regeln för en skeppare. Magnus är så långt ifrån den bilden som man han komma. I stället är han en i gänget – en kille som man gillar att ”hänga” med.

 

Bildtext:

Årets prisade seglare, från vänster: Olga Schwartz, Erik Rahm, Johanna Hjertberg, Magnus Holmberg, Elias Swedenborg, samt Tore Lewander (besättningsmedlem på Garm som tog emot priset Årets Havskappseglare). På bilden saknas, Vilma Bobeck, Rebecca Netzler, Anton Dahlberg, Lovisa Karlsson, Hugo Sköld Orr, Per Roman och Johan Barne.