Team 49er FX historiska vinnare av Seglingens Mästare

  • 13 okt 2024

image: Team 49er FX historiska vinnare av Seglingens Mästare

Svensk seglings mästare bland alla svenska mästare är svenska mästarna i 49er FX Ebba Fredriksson och hennes syster och 49erFX gast Ellen Fredriksson. Vid helgens tävling i Marstrand slog de närmare 40 andra svenska seglingsmästare, OS-seglare och Världs- och Europamästare på en och samma gång. Och för första gången i tävlingens 19-åriga historia tar två svenska kvinnliga mästare hem titeln.
Jag visste faktiskt inte om det, men det känns jättecoolt, säger Ebba efter segern.

Bild: fv. Gustav, Ellen, Ebba Fredriksson samt Hugo Liljegren.
 

Seglingens Mästare är en oerhört prestigefull tävling bland svenska elitseglare. Alla är svenska mästare i någon klass. Och att segra bland denna jättegrupp av vinnarskallar är givetvis en stor fjäder i hatten. Är man sedan som Ebba Fredriksson, som tillsammans med sin syster och gast i 49er FX Ebba nyligen kommit med i utvecklingslandslaget och har större delen av seglingskarriären framför sig, så är det givetvis ännu häftigare.

Ebba och syster Ellen är från Askersunds Segel och Motorbåtsklubb och svensk mästare i 49erFX, hade valt ta med även bror Gustav, samt Ebbas pojkvän Hugo Liljegren. Det visade sig vara en vinnande besättning. Och ingen av dem var med enbart för sitt släktskap utan alla är givetvis oerhört duktiga unga elitseglare.

– Jag skulle säga att nyckeln till segern är att vi är tre syskon som känner varandra så pass bra, vi litar på varandra och behöver inte ha så mycket kommunikation. Vi vet vad vi tänker. Och sen Hugo som taktiker som har full koll på vindarna. 

– Hugo har varit trimmer och bestämt vart vi ska gå på banan och tagit de bästa besluten, Ellen har kört focken och hjälpt till med gennakern och sett till att båten hela tiden har haft driv framåt och vi har kunnat förlita oss på att den är snabb. Sen Gustav som fått kämpa hårdast i rundningarna och sett till att vi kommit runt snyggt och snabbt.

Det blev en tuff final med många tungt meriterade seglare bland de åtta besättningar som tog sig dit. Silvermedaljen gick till Patrik Forsgren, svensk mästare i havskappsegling och trea blev Jennifer Öhrnell, SM-vinnare i ILCA6. Några andra av finallagen leddes av mycket meriterade rorsmän som Thomas Hansson-Mild, Johnie Berntsson – och inte minst den olympiske silvermedaljören från Tokyo, Josefin Olsson. Men idag räckte de inte till mot systrarna Fredriksson.

– Det har varit sjukt kul att segla. Men det har varit svåra förhållanden, speciellt under lördagen. Vi hade inte seglat så många pass innan vi kom hit och nästan tripplade timmarna i båten. Vi lyckades få till två träningsdagar inför det här och båda var i lättvind, så lördagen med hårda vindar passade oss inte lika bra. Men idag när det var lättare kände vi oss mer trygga, säger Ebba.

Bildtext: Vinnare av Seglingens Mästare 2024, från vänster: Gustav Fredriksson, Ellen Fredriksson, Ebba Fredriksson och Hugo Liljegren. Foto: Daniel Stenholm.