Styrelsen informerar (7-2024)

  • 31 okt 2024

image: Styrelsen informerar (7-2024)

Seglarvänner, Seglingens Mästare är genomförd, en värdig och trevlig säsongsavslutning även om det fortfarande seglas runt våra kuster och internationellt. Riktigt roligt att vi kunde få till både spännande och bra seglingar i Marstrand. För första gången i tävlingens 19-åriga historia tar två svenska kvinnliga mästare hem titeln när team 49FX vann 2024.

Vi säger stort grattis till Ebba och Ellen Fredriksson som tillsammans med Gustav Fredriksson och Hugo Liljegren tog hem segern. Hösten blev extra spännande när vi strax före Seglingens Mästare under några veckor i september kunde följa och imponeras av svenska seglares prestationer i Youth- och Womens America Cup som avgjordes i Barcelona. Ett riktigt lyft för seglingen som fick bra uppmärksamhet. Tack till alla som varit inblandade som gjorde satsningen möjlig, inte minst Team Wings med Anna Östling i spetsen som tog ett initiativ som givit mersmak inför framtiden.

Halvvägs in i styrelseåret 2024/2025
Parallellt med Seglingens Mästare är vi ungefär halvvägs in i styrelseåret som inleddes med Seglardagen i våras. Det är mycket som ligger på bordet och ska avhandlas, samtidigt som det händer mycket också i idrottssverige. Vårt deltagande i olika forum är efterfrågat och vi kan konstatera att det arbete som gjorts under ett antal år nu får bra gehör. Förbundet har en bra strategi och en bra plan för vårt utvecklingsarbete som imponerar på omvärlden och stärker svensk segling. Det bekräftar RF:s och SISU Idrottsutbildarnas ordförande Anna Iwarsson när vi hade förmånen att ha henne och RF:s och SISU styrelseledamoten Robert Casselbrant på besök under några dagar i Marstrand där de följde både styrelsens arbete och så klart tävlingarna.

Både RF och SISU Idrottsutbildarna är inne i en intensiv period då många av de arbeten som Riksidrottsmötet 2023 initierade ska återredovisas och diskuteras den närmaste tiden. Det handlar bl.a. om idrottsrörelsens strategi för de kommande tio åren fram till 2035, hur det ekonomiska stödsystemet ska stödja de svenska idrottsförbunden inom ramen för strategin och hur vi ska ha ett bra stöd för att jobba vidare med trygg och inkluderande idrott. För vår del trygg segling för alla utövare. Styrelsen tillsammans med några från kansliet samt en person från U25 kommer att representera Seglarförbundet på det Riksidrottsforum som kommer att äga rum den andra helgen i november då dessa frågor kommer att diskuteras. Vi får återkomma till det vid tillfälle.

Distrikts och klassförbundsutredningarna blir Seglarförbundets struktur och arbetsformer. 
Cirka 110 klubbar, klassförbund och distrikt svarade upp och deltog på de möten styrelsen bjöd in till under slutet på september. I samband med dessa möten presenterad vi det arbete som styrelsen jobbat med under sommarhalvåret från förra Seglardagen. Klassförbundsutredningen redovisade samtidigt sina slutliga förslag som vi nu jobbat in i det arbete som syftar till att ta ett helhetsgrepp om de förslag som både distrikts- och klassförbundsutredningen lämnat. En målbild för vår struktur och våra arbetsformer som, när den är intagen, skapar en helhetslösning för ett förbund, där delaktigheten från klubbar och klassförbund är hög och vi tillsammans driver arbetet vidare mot vår vision och utveckla svensk segling. Samtidigt anser styrelsen att vi tillsammans får mer kraft för att utveckla seglare, ledare och funktionärer, alla kategorier utifrån alla behov som finns ute i klubbar och klassförbund.

Nästa vecka skickar vi ut en remiss som ni alla får och vi hoppas att ni kan ta er lite tid, läsa igenom den och svara på de remissfrågor som följer med remissen. Givetvis finns också utrymme för alla synpunkter som hjälper oss att ta fram ett bra förslag.

Ansvarsområden
I samma anda, ökad dialog, vill vi samtidigt påminna er om att ni har en kontaktperson i styrelsen som är knuten till distriktet eller klassförbundet. Ni hittar vem på hemsidan under ansvarsområden .  

OS-utvärdering
Som vi skrev i förra ”styrelsen informerar” har vi initierat en utvärdering av OS 2024. Från styrelsen är det elitansvarig Annika Carlunger som håller ihop utvärderingen som ska vara klar innan årsskiftet. Sveriges Olympiska kommitté, SOK, genomför samtidigt sin utvärdering. Andra helgen i oktober samlades alla olympiska specialidrottsförbund, sommar- och vinteridrotter för en konferens med syfte att sammanfatta och blicka framåt. Vår Ordförande Olof Granander och Förbundsdirektör Marie Björling Duell deltog från Seglarförbundet.

Sammanfattningsvis kunde mötet konstatera att det hade varit ett fantastiskt OS på många sätt. Medalj målet 10 medaljer var överträffat. Svenska atleters insatser har fått ett bra genomslag både internationellt. Sverige som varumärke har stärkts och på hemmaplan har idrotten stått i centrum under sommaren och skapat en nationell stolthet. Våra seglare omnämndes och lyftes fram som bra exempel och naturligtvis alla andra profiler från Mondo till Sara och Truls.

Något att ta med inför framtiden är att målet att ha en viss andel som presterade som bäst vid OS inte nåddes fullt ut. Hur kan vi hjälpa alla atleter att toppa formen vid OS? Det behöver vi jobba vidare på inom alla idrottsförbund tillsammans med SOK.

Under mötet diskuterades också processen för uttagning till OS med för och nackdelar. Alla idrottsförbund konstaterade att dialog och kommunikation oavsett hur kraven ser ut är A och O för att minska friktioner. Samtidigt gäller det att både stå upp för, och respektera de beslut och krav som är fattade demokratiskt.

Rekrytering en förutsättning
Vi får ofta frågor om vad vi gör för att locka fler ut inom vår fantastiska idrott. Det är mycket man kan fundera på och att locka fler är självklart viktigt för återväxten i vår idrott. Tittar vi på aktiva seglare i Sverige som helhet, ser vi i dagsläget inget vikande intresse. Vissa grenar och klasser ökar deltagande medan andra minskar. Det har genomförts i princip lika många kappseglingar som tidigare år med i genomsnitt ca fyra båtar färre än tidigare år om man tittar på deltagarantalet. Siffror som är viktiga att känna till. Samtidigt vet vi, och vi hör att det finns en oro att seglingen minskar ute i klubbarna.

Därför - och för att vi alla tjänar på att vi blir fler, behöver alla klubbar runt om i landet jobba än mer med rekrytering. Ett sätt är att nyttja kampanjen från klubb till OS för att rida på den framgång seglingen som idrott hade i samband med OS. Ett material som kommer att utvecklas under 2025. Ta kontakt med Marit Söderström på vårt kansli om din klubb är intresserad (kontaktuppgifter till kansliet). Använd materialet gärna när ni marknadsför kommande seglarskolor men framför allt när ni rekryterar nya seglare till era träningsgrupper i samband med seglarskolorna. Och hör ni – glöm inte bort att det finns många lite äldre ungdomar, unga vuxna eller tidigare seglarskoleelever som kanske har svårt att hitta till oss trots att de är nyfikna.

Avslutning
Det kommer en del frågor och idéer till oss i styrelsen vilket vi sätter stort värde på. Fortsätt gärna att lyfta frågor så att vi tillsammans kan jobba för att stärka svensk segling i hela landet. Och har ni frågor eller inspel är ni närsomhelst välkomna att höra av er till segling@ssf.se eller direkt till vår ordförande olof.granander@ssf.se. Detta är ett sätt, ett annat sätt är som vanligt att lyfta en för er viktiga fråga genom att motionera till den kommande Seglardagen. Motionstiden går ut den sista december inför Seglardagen 2025, det kan alltså vara dags att börja fundera även på den frågan.

Olof Granander
Ordförande

Här kan du läsa de andra numren av "Styrelsen informerar"