Seglarskolor och träningsverksamhet i klubbarna runt om i Sverige bygger till stor del på unga ledare. De leder och tränar både nya och mer erfarna yngre seglare. Ansvaret vilar ibland tungt på deras axlar och de behöver stöd och hjälp. På Rörviks Segelsällskap är målet att de unga ska få vara just tränare och växa som individer. Därför är stöttning från vuxna ledare viktigt. “Våra tränare är unga, duktiga och riktigt bra personer. Min uppgift är att hjälpa dem att bli ledare” säger Christina Berntsson, styrelseledamot och ansvarig för seglarskola och träningsverksamheten i Rörviks Segelsällskap.
Bild: Rörviks SS
"Det handlar om transparens och att se varje person. Vi måste våga lyfta alla ämnen, för vi vill ju åt samma håll. Vi vill skapa mer segling i Sverige"
Christina Berntsson om nyckeln till att lyckas stötta de unga ledarna.
Många av våra unga ledare går Seglarförbundets instruktörs- och tränarkurser. Kurserna ger dem en bra grund i vad ledarskapet innebär, pedagogiska verktyg och hur man lär ut segling. Men för att de ska kunna dra nytta av utbildningen och praktisera sina nya kunskaper är klubbens etablerade tränare och vuxna ledare viktiga.
För klubben gäller det att skapa en trygg lärandemiljö där de unga ledarna får ta ansvar för genomgångar och bolla sin kursplanering, väderförhållande och riskanalys inför träningar. Det är också viktigt att klubben och de äldre instruktörerna är överens om vilket ansvar de unga ledarna har och att det är relevant till ålder, mognad och utbildning.
"Viktigt att hitta personer som är genuint intresserade av att leda "
Christina Berntsson har bland annat som styrelseledamot med ansvar för seglarskolan och träningsverksamheten. Det är också hon som håller ihop ledargruppen som stöttar klubbens unga ledare. Hon säger att hon själv inte tävlat i segling men har en livserfarenhet som vuxen, förälder, och från arbetslivet som kan vara värdefulla för ungdomarna.
– Jag är ansvarig för klubbens träningsverksamhet. Det innebär bland annat all planering och schemaläggning av träning, inte minst för de unga tränarna. För oss är det viktigt att hitta personer som är genuint intresserade av det de ska utföra. Då kommer intresset att sprida sig till dem som de ska utbilda. Våra tränare är unga, duktiga och riktigt bra personer. Min uppgift är att hjälpa dem att bli ledare, säger Christina och fortsätter:
– Att vara transparent är oerhört viktigt, både från oss som ledare och från de unga tränarna. De ska lyfta saker till mig – men även jag till dem. Varför uppstår den här saken? Vad kan vi ta med oss? Vad kan vi dra för lärdom? För mig är det också viktigt att vara på plats på hamnplan och lösa frågor direkt när det är träning och tävling.
"I RÖSS ska alla ska lära sig segla, utvecklas och ha roligt"
RÖSS är en jollekappseglingsklubb i västra Göteborg med cirka 200 medlemmar, varav 45 aktiva seglare, cirka 20 tränare till träningsgrupperna och seglarskolan där ungefär 150 barn deltar i seglarskolor och träningsläger
Klubbens målsättning med träning och seglarskolor är att alla skall lära sig segla, utvecklas och ha roligt. Föreningen vill utmärkas av kvalitet i allt de gör. RÖSS har som mål att all verksamhet ska genomföras med god planering, engagemang och omtanke om alla som deltar i deras aktiviteter. Alla som kommer till klubben ska känna sig välkomna.
De unga fokuserar på att vara tränare - en vuxen tar hand om resten
I varje träningsgrupp på RÖSS finns en huvudtränare och en lagledare som är vuxen. De unga ska koncentrera sig på att vara just tränare – så tar de vuxna ledarna hand om andra saker som administration, logistik och kontakten med föräldrarna.
– Det är också viktigt att de unga tränarna förstår att de är förebilder, inte bara som seglare utan också hur de uppför sig och hur de handskas med materialet. De unga tar efter sina förebilder och gör vad de gör. Ser de att de unga ledarna sköter vår utrustning, så gör de det samma, säger Christina och tillägger:
– Men det viktigaste är att barnen lär sig segla och utvecklas. Då utvecklas också de unga ledarna tillsammans med gruppen. Jag vill understryka att våra unga ledare är oerhört kompetenta. De sticker ut på vattnet med ansvar för seglarna, för ribbarna och annat. De ska ta hänsyn till mycket. Inte minst väderförhållanden och säkerheten på vattnet. Och de gör det jättebra.
Christina återkommer till det som hon ser som nyckeln till att lyckas stötta de unga ledarna.
– Det handlar om transparens och att se varje person. Vi måste våga lyfta alla ämnen, för vi vill ju åt samma håll. Vi vill skapa mer segling i Sverige.