Seglarförbundets U25-projekt engagerar rekordmånga unga ledare

  • 22 nov 2024

image: Seglarförbundets U25-projekt engagerar rekordmånga unga ledare

Av totalt 200 ledare på Svenska Seglarförbundets årliga utvecklingskonferens Seglarträffen på Bosön i helgen är 120 deltagare under 25 år. Genom U25-projektet har Seglarförbundet, sedan starten 2019, lyckats locka allt fler unga till att ta aktiv del i ledarskap, beslutsfattande och demokratiprocesser inom förbundet.

– Jag tror det är väldigt viktigt att projekt som U25 finns, både inom Seglarförbundet och i samhället i övrigt. Att unga får vara med och påverka är avgörande för att kunna se alla perspektiv som finns i ett sammanhang säger Simone Samaletdin, U25 projektgruppen.

Seglarförbundet startade U25-projektet 2019 med stöd från Riksidrottsförbundet och hade ett tydligt mål: att involvera och inspirera unga inom svensk segling att ta ledande roller och forma sin egen framtid inom sporten. Efter sex framgångsrika år har projektet nu blivit en etablerad del i förbundets ordinarie verksamhet och det har vuxit till att inkludera en bred variation av aktiviteter som ungdomarna själva utvecklar och driver. Satsningen är unik inom svensk idrott, där många föreningar och förbund kämpar med att få unga att engagera sig ideellt.

Seglarförbundets övertygelse är dock stark: unga vill engagera sig – om de får rätt förutsättningar och möjligheter att påverka. 

– Vi har ungdomar från hela Sverige som både deltar och engagerar sig i U25. Jag tror en anledning till att vi lyckats är gemenskapen man får U25:or emellan. Men även känslan av att kunna påverka och genomföra projekt av och för andra U25or, säger Simone Samaletdin och fortsätter:

– Unga utgör en otroligt stor del av Seglarförbundet och segling i allmänhet och kan bidra med helt nya tankar och idéer. Med hjälp av ungas inflytande och brinnande engagemang bygger vi framtiden för svensk segling där alla har möjligheten att påverka och vara med, säger Simone Samaletdin.

U25-projektet har dessutom gett unga möjlighet att representera sina idéer och perspektiv på nationell nivå. Idag har ungdomarna genom U25 representation både i Seglarförbundets styrelse, i valberedningen och har ett stort engagemang på förbundsårsmötet. Detta gör att diskussioner och beslut inom seglingen på alla nivåer i högre grad kan spegla åldersstrukturen på de aktiva och få in yngre röster och nya perspektiv.