Under OS i Marseille var Laura Marimon Giovannetti en av flera viktiga resurspersoner runt seglarna. Med sin bakgrund inom forskning och utveckling samt sin förmåga att omsätta data till strategisk fördel, bidrog hon till lagets förberedelser och prestationer på flera nivåer. Laura har arbetat med seglingslandslaget sedan Tokyo 2021 och beskriver det som en intensiv och givande resa. "Jag älskar att kombinera min passion och mitt arbete för att nå framgångar ihop med SWE Sailing Team", säger Laura Marimon Giovannetti.
Bild: fv. Hanna Jonsson, Laura Marimon, Emil Järudd (Emil/Hanna OS-10:a i Paris, VM-brons 2023, landslagsseglare Nacra 17).
– Att arbeta tillsammans med SWE Sailing Team, seglarna och coacherna, har varit extremt givande eftersom vi tillsammans, i projekt snabbt har kunnat identifiera vad som fungerar och inte. Med många förändringar i klasser och format på kort tid var det avgörande att prioritera våra insatser utan att störa framgångsrika rutiner som fanns på plats. Jag är stolt över det arbete vi gjort, som resulterat i tydliga förbättringar under de senaste tre åren, säger Laura.
Laura - forskare och framgångsrik seglare
Laura är forskare och själv seglare och har varit aktiv i både ILCA 6 och Nacra 17. Hon kommer från Italien men har seglat framgångsrikt för Storbritannien. I sin egna satsning i Nacra 17 mot Tokyo var de topp-8 i världen men en annan brittisk båt seglade till sist OS och tog silver. När det stod klart att Laura inte fick tävla i Tokyo värvades hon snabbt till det svenska teamet.
Dataanalys och strategi direkt från banan
En av Lauras huvuduppgifter i Marseille var att tillhandahålla detaljerad rapportering av de svenska båtarnas prestationer jämfört med vinnarna av olika ben och race. Detta inkluderade vindmätningar, fartdata och analyser av strategiska val som fungerade på banområdet. Rapporteringen, som levererades direkt när seglarna kom i land, gav seglarna och coacherna möjlighet till effektiva genomgångar med precis rätt mängd information – särskilt viktigt under OS, där coacherna är begränsade till ett särskilt område nedanför banan och därför har svårare att följa racen.
Utrustningstester och innovation
Sedan Tokyo har Laura också arbetat mycket med att testa och välja rätt utrustning tillsammans med teamen. Genom att skapa en databas över uppmätta komponenter, däribland Nacra-foils och utrustningen i iQFOiL, har hon hjälpt laget att koppla samman seglarnas känsla på vattnet med mätbara egenskaper på land. I samarbete med RISE, Research Institutes of Sweden, har hon dessutom varit involverad i att skräddarsy komponenter, där designprocessen anpassats efter seglarnas ergonomiska behov och önskemål.
Väderanalys och taktik
Tillsammans med lagets meteorolog Alessandro Pezzoli analyserade Laura historiska väderdata från Marseille och kopplade detta till båtarnas prestanda. Detta hjälpte laget att identifiera "vinnarspår" på olika banor och gav seglarna en taktisk fördel i tävlingarna.
Vetenskap, teknik och segling möjliggör resultat på toppnivå
Lauras insatser är ett lysande exempel på hur vetenskap, teknik och segling kan förenas för att skapa resultat på toppnivå, och att det finns så många olika roller att jobba med runt elitsegling. Laura är själv seglare och har varit aktiv i både ILCA6 och Nacra.
Förbundskapten Magnus Grävare är tacksam över möjligheten att Laura arbetar med SWE Sailing Team.
- Hon är ovanlig i det att hon har både en stark seglingsbakgrund själv kombinerat med forskning och utveckling på högsta nivå i de ämnesområden som är nära vår sport. Hon är mycket resultatinriktad och förstår de prioriteringar som kan ge oss utveckling på både kort och lång sikt. Seglarnas och Lauras samarbete fungerar mycket bra och vi är tacksamma att SOK har gett oss denna möjlighet, säger Magnus.
RISE - en innovationspartner till SOK
RISE, är ett svenskt forskningsinstitut och en innovationspartner som arbetar för att stärka konkurrenskraften och hållbarheten inom olika branscher genom forskning, utveckling och tester av nya teknologier och lösningar. De är en parter till SOK, Svenska Olympiska Kommittén och Laura är koordinator i det samarbetet. RISE bidrog till framgångarna för landslaget på OS, genom forskning som stöder allt från väderprognoser till tekniska lösningar för seglare. Genom innovativa samarbeten som detta fortsätter Sverige att stärka sin position inom internationell segling.
Det finns också flera initiativ och nätverk för att utveckla och öka antalet kvinnliga coacher inom idrotten och Laura har varit med i IOK:s program, Women in Sport High-Performance, WISH. Vi är glada att hon kommer fortsätta utvecklingsresan med seglingslandslaget mot LA 2028.