Seglarvänner,
Vi hoppas att ni fortsatt följer seglarnas framgångar under sen hösten trots att säsongen för de flesta avslutas och förberedelserna inför nästa tar fart. Styrelseledamöterna i förbundsstyrelsen är inte bara aktiva i styrelserummet utan är också fantastiska seglare.
Johnie Berntsson och Annika Carlunger seglade hem en första plats genom team Berntsson och Annika som ingår i Team Wings, seglade hem en andra plats i spännande seglingar på Bermuda för några veckor sedan. Snacka om aktiv styrelse. Samtidigt, samma vecka vann Cornelia Baldock Frost från LDSS totalt i optimisternas, Renaissance Jr Gold Cup på Bermuda. Riktigt roligt och stort grattis. Det ska bli spännande att nu följa våra unga seglare när det drar ihop sig till Optimist VM som avgörs 5 – 15 december i Argentina.
Seglarträffen med temat inkludering
Helgen 23 – 24 november samlades 210 ledare, funktionärer och andra som bidrar till vår gemensamma mission att ”utveckla seglare hela livet”. Många, upplever vi, uppskattar detta forum där möjligheten att lära av varandra, skapa nya kontakter och stärka samarbeten inom organisationen står i centrum. I år var temat inkludering och ledarskap kopplat till just inkludering. Självklart hann vi med en hel del annat också. Seglarförbundet (SSF) hade till exempel ett pass med nyheter från SSF. Informationen och mycket annat, kan ni som inte var med ta del av via informationsmaterialet som är publicerat på vår hemsida. Har ni frågor på underlagen - kontakta gärna Emelie Lindström på kansliet så kan hon guida er vidare. Det finns mycket spännande att ta del av.
120 av deltagarna var under 25 år. Genom vårt U25-projektet har Seglarförbundet, sedan starten 2019, lyckats locka allt fler unga till att ta aktiv del i ledarskap, beslutsfattande och demokratiprocesser inom förbundet. Det här är otroligt roligt och det vill vi satsa vidare på då vi på det sättet inspirerar och möter framtidens ledare.
Sista styrelsemötet 2024
Vi är nu inne i advent och det innebär att de sista ordinarie mötena radar upp sig runt om i organisationen. Dagen innan Seglarträffen genomförde styrelsen möte nummer 11. Det är sista planerade mötet för året. Det var många rapporter som avlades med efterföljande diskussioner och självklart också tid att för oss reflektera över vad som varit under året. Det finns så mycket att glädjas över när det gäller svensk segling. Inte bara tävlingar och resultat utan också den bredd av verksamhet som drivs i olika klubbar, klassförbund och genom alla de projekt som pågår för att utveckla och stärka svensk segling och våra föreningar. Det finns samtidigt en oro för vad som håller på att hända i samhället och i seglingssverige. Tappar vi deltagare? Hur fortsätter vi den viktiga rekryteringen? Det är en utmaning att hitta funktionärer. Dessa signaler är vanliga och något som vi måste jobba med. Styrelsen har följt upp utvecklingen och tillsammans med våra kommittéer fortlöpande diskuterat de utmaningar som vi har idag. En åtgärd som vi vidtar är att vi beslutat att organisera två arbetsgrupper. Den ena med uppdrag och fokus på att öka antalet funktionärer och den andra med uppdrag att se över hur vi kan behålla dagens kappseglare och rekrytera nya. Arbetsgrupperna startar inte med tomma händer utan under de senaste åren har olika idéer genererats som möjliggör att vi ökar attraktionskraften hos både seglare och funktionärer. Nu ska vi försöka göra verkstad av alla idéer.
World Sailing årsmöte
Under början av november deltog vår vice ordförande Annika och förbundsdirektören Marie tillsammans med flera i vårt internationella råd vid World Sailing (WS) årsmöte i Singapore. I år var det valår till förtroende uppdragen vilket sker var fjärde år. Den sittande presidenten Changhai Li från Kina valdes om och 8 vice presidenter valdes. Roligt att en av vice presidenterna nu är en dansk, Line Market som fram till nu varit ordförande för SSF motsvarighet i Danmark. Annika Ekman valdes också om och kommer att ingå I WS Council som Nordens representant tillsammans med Andrus Poksi från Estland. De baltiska länderna ingår också i den ”nordiska gruppen”, grupp G. Sverige har till WS olika kommittéer nominerat inte mindre än 8 mycket duktiga och erfarna kandidater. Beslut om vilka som kommer med kommer i början på nästa år. Strategin från vår sida är att vi i alla sammanhang ska synliggöra svensksegling, inte bara på kappseglingsbanorna. Det tjänar vi på.
Andra frågor som var uppe på agendan är beslut om en ny organisation för WS, utvärdering av Paris 2024 (Marseille), ny årssekvens för utvärdering av OS redskapen mot OS 2032 och hållbarhet. Även WS jobbar med hållbarhetsfrågorna för att stärka sporten inom en mängd områden. Dessa frågor blir allt viktigare i framtiden internationellt liksom i vårt arbete här hemma.
Båtliv Sverige
Samverkan med de övriga båtorganisationerna fortsätter och avrapporterades vid mötet. Vid ett uppföljande möte efter den konferens som några från styrelsen deltog i tillsammans med styrelserna för Svenska Kryssarklubben, Svenska Båtunionen, Sweboat och Riksföreningen Gästhamnar i Sverige, har vi nu enats om att starta fyra grupper. Arbetsgrupperna ska jobba med prioriterade områden som vi genom samverkan tillsammans kan skapa nytta för våra medlemmar genom att påverka utvecklingen av båtlivet i olika forum. De fyra grupperna är ett miljöråd, en arbetsgrupp som ska jobba för att få fler på sjön, en grupp som ska jobba med frågan om båtregister så ett sådant blir så båtlivsvänligt som möjligt om eller när ett sådant införs och den fjärde gruppen ska jobba med statistik för att vi ska veta bättre hur båtlivet fungerar och hur det ser ut. Idag gissar vi vilket gör att vi har svårt att ta fram argument i debatten. SSF arbete med segling i siffror blir en del i gruppens arbete.
Seglarförbundets struktur och arbetsformer
Efter höstens dialoger har nu styrelsen en bra bild över hur vi tycker vi ska fortsätta utveckla vår organisation och arbetsformerna inom svensk segling. Hur vi tänker är väl beskrivet i den remiss som vi skickade ut på bred front inom förbundet. Remisstiden är relativt väl tilltagen och vi hoppas att ni alla har möjlighet att svara till den 22 december. Vi hoppas att alla kan svara då det är värdefullt oavsett om ni har synpunkter eller inte.
Remissen innehåller en målbild för vår struktur och våra arbetsformer som, när den är intagen, skapar en helhetslösning för ett förbund, där delaktigheten från klubbar och klassförbund är hög och vi tillsammans driver arbetet vidare mot vår vision och utveckla svensk segling.
Parallellt för styrelsen en dialog med några distrikt och ingående klubbar för att se om vi kan hitta vinn- vinn fördelar genom att ändra dagens gränser för distrikten så att de bättre anpassas efter klubbarnas önskemål och behov i syfte att fullfölja tankarna som redovisades av distriktsutredningen vid Seglardagen 2024.
Avslutning
Det kommer en del frågor och idéer till oss i styrelsen vilket vi sätter stort värde på. Fortsätt gärna att lyfta frågor så att vi tillsammans kan jobba för att stärka svensk segling i hela landet. Och har ni frågor eller inspel är ni närsomhelst välkomna att höra av er till ssf@ssf.se eller direkt till vår ordförande olof.granander@ssf.se. Detta är ett sätt, ett annat sätt är som vanligt att lyfta en för er viktiga fråga genom att motionera till den kommande Seglardagen. Motionstiden går ut den sista december inför Seglardagen 2025, det är alltså hög tid att börja fundera på den frågan.
Olof Granander
Ordförande