Stark utveckling – Svensk segling mot framtiden

  • 18 dec 2024

image: Stark utveckling – Svensk segling mot framtiden

Nästa år har det gått ett kvarts sekel av 2000-talet – mycket har hänt sedan millennieskiftet. 2025 är det 120 år sedan Svenska Seglarförbundet bildades. 120 år som inneburit att segelsporten utvecklats på ett imponerande sätt samtidigt som mycket består. Oavsett hur våra redskap utvecklas så finns i seglingen alltid en äkta känsla av frihet, kontakt med naturens element, glädje, gemenskap och skratt och den ständiga viljan att bli lite bättre på att hantera vinden och vågorna. Det är ju därför vi seglar. Jag är övertygad om att detta kommer att bestå.

2024 har på många sätt varit ett fantastiskt år som vi nu lägger bakom oss. OS Paris 2024 är en höjdpunkt detta år som kommer att finnas kvar i minnet. Jag hade förmånen att på plats få följa och möta våra OS-seglare som tillsammans som lag lyckades så bra och delade med sig av den glädje de kände av att få representera sporten både före under och efter OS. En glädje som spred sig runt om i Sverige och som jag hoppas vi tillsammans ska ta vara på. Den utvecklar oss alla, seglare, ledare, föreningar och klassförbund.

Det svenska deltagandet i Amerikas Cup för ungdomslaget och damlaget är ett annat exempel på höjdartillfällen under året. Det var imponerande hur väl de båda teamen presterade och imponerade gjorde också den höga tekniska nivån på alla som följde utmaningarna genom fantastiska tv-produktioner. Både seglarnas kompetenser och den tekniska nivån får vara exempel på hur sporten utvecklats. Men det finns så många andra exempel; wingfoil, IQ-foil, eller de IMOCA 60 som just nu flyger fram i drygt 20 knop på södra halvklotet. Seglingen har tagit flera kliv mot att bli en sport som fler kan och vill följa. Något som vi behöver ta till vara och fortsätta utveckla.

De senaste åren har vi tillsammans med klubbar, klassförbunden och våra distrikt i en allt hårdare konkurrens med rikare fritidsutbud utvecklat förbundet enligt den strategi som lades fast 2021 – vi känner oss än mer trygga med vår vision ”Svensk segling – tillgänglig för alla” och vår mission, ”tillsammans utvecklar vi seglare hela livet”. Inom strategins alla fokusområden har vi utvecklat oss, verksamheten har vuxit och vi har fått ny kunskap. Utbildningen till exempel har utvecklats fortlöpande. Inte minst pandemin gjorde att vi upptäckte för och nackdelar med digitala verktyg. Vi har också tagit stora steg för att involvera klubbarna mer i dialog med syftet att kunna prioritera åtgärder som stödjer klubbarna med att jobba med segling i alla dess former Det finns flera exempel på att detta också sker i samverkan mellan klubbarna. Vårt gemensamma ansvar för vår seglingsmiljö har vi också skapat en bra grund att stå på. Vi ligger långt fram när det gäller tankar och implementering av hållbarhetstänk i vår idrott oavsett om det är inom ekologisk-, social-, eller ekonomisk hållbarhet. Detta arbete måste vi fortsätta, det kommer inte minst kommande generationer att ställa krav på. Vi har idag som framgår ovan en stark elit och mycket välmeriterade och duktiga seglare och funktionärer både i och utanför landslaget. Initiativ som utvecklingslandslaget, Stockholms Seglarförbunds ungdomsakademi, Sprintcuper m.m. skapar möjligheter för att bädda för framtiden.

Under kommande år kommer vi att utvärdera hur långt vi kommit och samtidigt se över förbundets strategiska inriktning som ett naturligt led i att fortsätta utveckla svensk segling och den fina verksamhet som bedrivs runt om i landet. Jag hoppas att vi kan få involvera er alla och att ni vill bidra med er kompetens i det arbetet. Tillsammans kan vi skapa en stark utveckling.

Några områden som vi måste fortsätta titta på är segling med tillhandahållna båtar, sprintkonceptet som uppskattas är en del av detta. Men för framtiden behöver vi sänka trösklarna än mer för främst ungdomar och unga vuxna. Många klubbar har svarat upp på en ökad efterfrågan på träningsverksamhet för äldre ungdomar och unga vuxna. Samtidigt ser vi att unga vuxna efterfrågas också seglarskola för vuxna som ett alternativ till de drygt 120 certifierade seglarskolorna som oftast riktar sig mot barn i första hand.

Inom svensk seglingen har vi en bra bas, väldigt bra unga och engagerade pedagogiska ledare, och det kommer fler och fler unga in i styrelser runt om i landet. En annan positiv trend som vi behöver jobba med är den snabba utvecklingen som sker inom foilande segling. Utvecklingen med klasser som kitefoil, wind- och wingfoil, foilande jollar och katamaraner går fort över vattnet och är spännande. Jag önskar ibland att jag var lite yngre och hade hela den nya seglingsvärlden att upptäcka.

Det finns också utmaningar som vi måste hjälpas åt att möte och hantera. För att möta en del av utmaningarna måste vi alla luta oss framåt för att både behålla och rekrytera nya seglare, ledare och funktionärer till ”Svensk segling – tillgänglig för alla”.  Med den uppmaningen vill jag framföra mitt och styrelsens tack till vårt fantastiska kansli, våra ledare, föreningar, klassförbund, distriktsseglarförbund, partners och inte minst till alla seglare för ett fantastiskt seglarår 2024. Jag önskar er alla,

En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Olof Granander
Ordförande