Seglingsledaren Kristina Wiktander Broman: "Har hittat min grej"

  • 20 jan 2025

image: Seglingsledaren Kristina Wiktander Broman: "Har hittat min grej"

Runt om i Sverige arrangeras hundratals kappseglingar varje år – till glädje för alla som älskar att kappsegla. Men oavsett om det är Gotland Runt eller en lokal klubbtävling så krävs det duktiga och engagerade funktionärer för att tävlingarna ska kunna genomföras. En av dem är Kristina Wiktander Broman.

– Att vara seglingsledare är minst lika intensivt som att kappsegla. Man kan säga att man övar hela tiden och blir aldrig fullärd. Men jag har hittat min grej och det ger mig enormt mycket, säger Kristina som valde att bli seglingsledare när tiden inte riktigt räckte till för den egna kappseglingen.

Som för många andra ideella idrottsledare och funktionärer i Sverige så började det för Kristinas del då sonen seglade optimist och det behövdes funktionärer på kappseglingarna. Det var för knappt tio år sedan.

– Tidigare havskappseglade jag och min man en hel del. Men för att bli bra krävs mycket träning och eftersom jag inte riktigt hade den tiden valde jag att bli funktionär i stället. Jag måste fortfarande förbereda mig en del, men det kan jag göra var som helst när jag har tid över, berättar Kristina och fortsätter:

– Jag tyckte det såg spännande ut att vara på ett startfartyg. Då får jag vara ute på vattnet och mitt i smeten. Jag tycker det är väldigt roligt att vara där det händer mycket. Samtidigt som jag gör en viktig insats.

Till vardags jobbar Kristina som ansvarig för Norra och Västra Europa på ett amerikanskt cybersäkerhetsbolag. Det är ett arbete som kräver mycket och som innebär många resor.

– Jag är ju ledare även i mitt vardagliga arbete och jag tycker uppdraget som seglingsledare gör mig till en bättre ledare även på jobbet. Som seglingsledare är det seglarna som är mina kunder och för mig är det viktigt vad de vill ha och hur jag levererar det, säger Kristina och fortsätter:

– På ett startfartyg måste jag ta snabba beslut. Ibland händer det väldigt mycket på en gång och det kan stundtals bli kaotiskt. Då behöver jag ta ett steg tillbaka och se vad jag ska ta tag i först.

De senaste åren har Kristina varit seglingsledare på en av världens största årligen återkommande havskappseglingar – Gotland Runt. Men det finns givetvis många andra enklare och mindre krävande roller för funktionärer att engagera sig i. Inte minst om man inte varit kappseglingsfunktionär tidigare men är sugen på att testa.

– Vi behöver många olika funktionärer med olika typer av kunskaper, styrkor och intressen. Det är inte ett måste att alla är före detta kappseglare. Man kan lära sig det här ändå. Och man kan rotera och testa nya saker och se var man passar bäst. Fast det är klart att det är bra att ha lite seglingserfarenhet – eller skaffa sig det. Man behöver ju veta vad det är kunden vill ha, säger Kristina.

Det flesta klubbar är inte som de stora, KSSS och GKSS, som arrangerar många kappseglingar varje år. Mindre klubbar har kanske en eller två årliga tävlingar. Men gemensamt för alla kappseglingar är att det behövs funktionärer – allt ifrån seglingsledare till banläggare, köra motorbåt eller jobba med säkerhet, logistik eller med olika administrativa uppgifter på tävlingsexpeditionen.

Kanske är det en bra idé att ta första steget tillsammans med en kompis eller familjemedlem som också är intresserade av att bli funktionär.

– De som är nyfikna på att bli kappseglingsfunktionärer kan börja med att hitta ett evenemang eller en klubb som de skulle vilja vara med på. Klubbarna blir alltid glada när någon kontaktar dem och erbjuder sina tjänster. Vill man sedan gå vidare så finns det en hel del kurser i Seglarförbundets regi. Men mitt tips är att testa med en kappsegling först, säger Kristina och tillägger:

– Att engagera sig som funktionär är ett härligt sätt att få vara i en underbar miljö och göra något meningsfullt – det vill säga att skapa en positiv upplevelse för de som tävlar. Jag tycker jag har världens bästa uppdrag. Jag får vara ute på sjön omgiven av folk som gör det de älskar.