Sigges pris till Boo SS, VSS, KBS och MKS stödda av Stockholms Seglarförbund

  • 25 sep 2024

image: Sigges pris till Boo SS, VSS, KBS och MKS stödda av Stockholms Seglarförbund

Sigges Stora Pris delas årligen ut av Svenska Optimistjolleförbundet till den seglingsklubb som på ett utomordentligt sätt arrangerat ett eller flera kappseglingsarrangemang och/eller framgångsrikt arbetat med rekryteringsfrågor.

Priset, som delades ut i samband med lag-SM i Optimist i Hjuvik 21-22 september, gick i år till Boo Segelsällskap, Vikingarna Segelsällskap, Kvarnvikens båtsällskap och Mälarhöjdens kanotsällskap tillsammans.

Motiveringen löd: ”Årets Sigge går till ett hårt kämpande gäng klubbar som har levererat på det område vi har identifierat som är det viktigaste vi har framför oss i optimistsverige. Att ”kasta in” de som inte ännu är helt påstigna är något som åligger alla aktiva samt de klubbar de kämpar för!
Genom ett upplägg kring lättsamma regattor, en kombination av att kunna välja träning och/eller tävling samt möjligheten att hyra en optimist, har man gjort det enkelt för barn och deras föräldrar som vill hoppa på optimist-tåget!”

Stockholms Seglarförbund har stöttat klubbarna både i att organisera tävlingar med segling på Lilla banan, men också ekonomiskt för att kunna erbjuda träningsdag i anslutning till tävlingen och konceptet ”Coach för alla”. StSF har också uppmuntrat klubbarna att hyra eller låna ut optimister. På årets Lilla Banan har mellan 21 och 32 barn varit med på varje regatta, och nu senast i söndags 22/9 var det 32 deltagare från 8 olika klubbar och då yngre eller nyare seglare för de mer erfarna var borta på Lag-SM i Hjuvik. Detta var vi på Stockholms Seglarförbund mycket nöjda med, eftersom vi är extra måna om att rekrytera nya seglare till sporten och få igång fler klubbar i distriktet. 

I distriktet har vi även haft ett par Liros Cup Optimist Stora banan för de mer erfarna Optimistseglarna. För de äldre ungdomarna har StSF stöttat Liros Cup Ost för ILCA (fd Laser) och E-Jolle. Även Liros Cup Ost riktar till lite nyare seglare i klassen, och syftet är att sänka steget att börja kappsegla genom enklare regattor i närområdet. Hittills i år har fler än 75 seglare deltagit i minst en Liros Cup Ost för ILCA och E-Jolle.

Förhoppningen är att kunna utvidga under nästa år!

Finalen för Liros Cup blir Lilla Gotland Runt, och då även prisutdelning för Stora Banan och Liros Cup Ost. Länk till anmälan