Träna med oss

Denna sida är en del av projektet Rörelsesatsning i skola!

Det finns mer information om hur du kan träna med oss och lära dig segla under sidorna "Upptäck segling" och "Aktiva och klubbar". Men vänta lite med det och testa vår träningsfilmer här nedan först.

 

Välkommen!

 

Tio seglingsaktiviteter för skola och fritids

Seglarförbundet vill göra segling tillgänglig för alla! I detta material finns konkreta tips och verktyg på hur alla kan få prova på segling oavsett om det är i klassrummet, gympasalen, på skolgården eller hos en seglarklubb. Välkommen till en värld full med segling och äventyr!

1. Träna med oss filmer

Segling är en sport som är lekfull och fartfylld samtidigt som den är utmanande både fysiskt och mentalt. Nu har du möjlighet att testa rörelser som utförs i segling samt övningar som våra seglare använder sig av för att bli starka både mentalt och i kroppen. Gör övningarna samtidigt som du inspireras av härliga seglingsklipp. Här hittar du sex filmer som kan visas via projektor i klassrum, klubblokal eller gympasal eller kanske låta elever eller idrottare testa individuellt vid dator, telefon eller surfplatta. 
Till film 3 och 4 är det bra med något mjukare underlag utöver det krävs ingen utrustning. 

Detta material är framtaget med stöd ifrån Riksidrottsförbundets Rörelsesatsning i skolan. Där hittar du mer inspiration till rörelse och idrott

Blev du sugen på att börja segla så hittar du din närmsta klubb här. 
Ladda ner vår poster i utskriftsversion. 
 
På denna sida hittar du också bra dokument för lärande på klubben, där finns två lärgruppsplaner vi tagit fram inom ramen för detta projekt: "Largrupp_rorelse_i klubben" och "Largrupp_skolsamverkan".


Film 1- Lugn och fokus
Film 2 - Utmana en landslagsseglare

Film 3 - Bålstabilitet för jolleseglare
Film 4 - Parövningar
Film 5 - Rörelsepaus
Film 6 - Rörelsepaus - animerad

 

 

Film 1 - Lugn och fokus – Fem minuters möjlighet till guidad avslappning med fokus på andetaget och sträcka ut kroppen. Sätt dig ner, ta ett djupt andetag och låt vattnets lugn sprida sig till dig.
 
 

Film 2 - Utmana en landslagsseglare – Låt fem av våra landslagsseglare utmana dig i deras favoritövningar. Kan du göra fler armhävningar på 30 sekunder än Anton som tagit silver i OS?



Film 3 - Bålstabilitet för jolleseglare - Sju minuter och sju utmanande bålövningar. Träna tillsammans med två av våra elever på seglargymnasiet för att se hur de stärker sina kroppar.

 

 

Film 4 - Parövningar – Träning är roligast tillsammans! Fem övningar du gör tillsammans med en kompis. Kör gärna filmen flera gånger för att få ett längre träningspass. Skratta, busa och bli starka.


 

Film 5 - Rörelsepaus –Skota, gippa och hantera segel. Fem minuters rörelsepaus och där du får följa med på en kölbåt, lära dig seglingstermer och framför allt få ny energi.


 

Film 6 - Rörelsepaus animerad. Härma våra animerade kompisar och hjälp de kränga, skota och hissa segel. Denna rörelspaus på cirka tre minuter passar lika bra i klassrummet som på seglarskolan. 

 


2. Prata sjövettsregler

Med hjälp av Barnens livräddningsskola kan ni tillsammans med eleverna prata bad och båtvett på ett lekfullt sätt. Materialet främjar både säkerhet och ansvarstagande samtidigt som de gör barnen mer medvetna och förberedda vid vistelser på sjön.

Länk: Barnens Livräddningsskola


 


3. Lek: Kaptenen kommer

Skapa en låtsas båt i rummet eller ute.  Bestäm vad som ska vara styrbord (höger), babord (vänster), för (fram), akter (bak) En av deltagarna utses till kapten. Kaptenen ger olika order och de övriga deltagarna gör enligt följande:

  • Kaptenen kommer – alla står i givakt
  • Bommen kommer – alla lägger sig på marken och duckar för bommen
  • Alla till styrbord – Alla springer till höger
  • Alla till babord – alla springer till vänster
  • Alla till fören – alla springer fram i ”båten”
  • Alla till aktern – alla springer bak i ”båten”

Kan köras som en ”uppvärmning” där alla är med hela tiden eller som en utslagningslek. Om ni genomför den som en utslagningslek är det bra om de som åker ut har en uppgift som de gör under tiden.


4. Prata om vind och gör en drake

Vad är vind? Har vinden en riktning? Hur kan man segla med hjälp utav bara vinden? SMHI har en lättöverskådlig sammanfattning över hur vind fungerar. Prata om det i klassen och låt de sedan göra en vind-visare av material ni har i skolan eller som de hittar i naturen. Vill ni kan ni bygga drakar att flyga med på raster eller på fritids.

SMHI:s sida: Vad är vind?
Länk: Experimentarkivet - Gör en drake


 


5. Gör knopar tillsammans

Att knyta knopar kräver att eleverna använder logik och sekvenstänkande. De  tränar  finmotorik samtidigt som de bygger grundläggande färdigheter för aktiviteter som segling och friluftsliv. Att knyta knopar kan vara avgörande i vissa situationer som när man ska säkra tält, båtar eller andra föremål.

Länk till Sveriges Radio: Så knyter du knopar

 


6. E-segling

Vill ni testa att segla på skolans surfplattor? Ladda ner gratis programmet Virtual regatta och låt eleverna lära sig segla och tävla mot varandra. E-segling kombinerar teknik och strategiskt tänkande, där eleverna bygger upp en förståelse för väder, vind och seglingsregler. Spelet främjar social interaktion mellan eleverna samtidigt som de kan tävla på ett roligt och lärorikt sätt.

Länk E-segling



7. Lär er om havet med Hej Havet och Lasse Åberg

”Hej havet” – materialet är ett verktyg för att utbilda elever om vattenmiljöer och hållbarhet. Materialet lär eleverna om havens betydelse, vattenekosystem och hur vi kan skydda dessa resurser. Med hjälp av praktiska övningar, spel och uppgifter fångar materialet elevernas intresse på ett roligt och pedagogiskt sätt.

Länk: Hej Havet


8. VR Segling 

Nu går det att lära sig segla genom VR spelet Trim on. Låt eleverna lära sig de grundläggande momenten inom segling genom spelets seglarskola. När de fått kontroll på båten kan de segla mot sig själva på en bana på tid eller tävla mot varandra. Kontakta er närmsta segelklubb eller seglarförbundet så kan de hjälpa er igång.

Länk: Trim On


9. Gör en hinderbana med seglingstema

Skapa seglingsrelaterade stationer utifrån era möjligheter. Förslag på stationer:

  • Slag/gipp - Ducka under bommen. 
    Sätt upp en bom cirka 1m över marken. Låt eleverna ducka under och gå upp på andra sidan.
  • Häng/burka
    Låt eleverna kroka ihop sina fötter med varandra och göra situps. 
  • Plocka/hissa en spinnaker
    Gör upphopp med klapp
  • Skota
    Knyt ihop hopprep som en loop runt en ribbstol i brösthöjd. Låt eleverna skota så snabbt som möjligt. Alternativ låt en elev sätta sig på marken och hålla i sig i ett hopprep och en annan elev drar den sittande personen mot sig.
  • Vågor
    Lägg ut en tjockmatta och låt eleverna springa i den och skapa så stora ”vågor” som möjligt.

 


10. Kontakta er närmaste seglingsklubb

Fråga om de vill komma till er eller om ni kan komma till dem.
Länk: Hitta er närmaste klubb
 


Vill du veta mer eller har frågor om projektet kan du kontakta Martina!

Martina  Söderbom
Martina Söderbom
Klubbkonsulent Västkusten och Skolsamverkan